HOĆE LI / U SDP-u ZAVLADATI POBUNA? 'Rezultati izbora su čisti fijasko, Bernardić ne vlada ni vlastitim terenom'

Image

U SDP-u, stranci koja je već bila na poljuljanim nogama, nakon lošeg uspjeha na lokalnim izborima zavladao je još veći nemir, a govori se i o mogućnosti smjene šefa stranke Davora Bernardića.

23.5.2017.
21:16
VOYO logo

U gradskim vijećima pet velikih gradova SDP je na lokalnim izborima dobio većinu, no HDZ je dobio 12 takvih gradova. U Splitu je SDP već ispao iz igre, dok je Bandićeva lista u Zagrebu osvojila većinu u Gradskoj skupštini i u mjesnim odborima i gradskim četvrtima. SDP je, prema sadašnjim podacima, na lokalnim izborima izgubio oko 200 vjećnika na mjesnoj razini u metropoli i još pedesetak u gradskim četvrtima, piše Novi list. Osim toga, Milan Bandić mogao bi uz pomoć desnice dobiti većinu u Skupštini. SDP tako u glavnom gradu više nema najjaču listu. Osim svega toga, tu je i nova lijeva snaga 'Zagreb je naš'. Vjeruje se da su mnogi bivši birači SDP-a na ovim izborima glasali upravo za njih.

Ostanak Bernardića na čelu stranke?

'Naši rezultati na zagrebačkim lokalnim razinama su čisti fijasko, tim više što se Davor Bernardić dugo bavio samo Zagrebom. To je problem iz dva razloga: prvo, za njega kao predsjednika SDP-a za kojeg se pokazuje da ne vlada ni vlastitim stranačkim terenom. A drugo, za motivaciju aktivista i članova u drugom krugu', rekao je za Novi list jedan visokopozicionirani SDP-ovac i dodao da to ne znači da je potreban Bernardićev opoziv već samo da je moglo bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina pak kaže da su rezultati, obzirom na političke okolnosti, očekivani. Dodaje da se SDP zbog toga ne treba sramiti.

Za takve rezultate mnogi krivim smatraju šefa stranke Davora Bernardića i njegove bliske suradnike. Članovi stranke pitaju se u kojem će smjeru dalje. Iako je jedan dio SDP-ovaca prihvatio situaciju takvu kakva jest i Davora Bernardića kao predsjednika stranke koji će to ostati još neko vrijeme, barem do idućih parlamentarnih izbora, drugi dio članstva zagovaraju dramatičnu promjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je suditi po ovoj prvoj struji, Bernardić će ostati na čelu SDP-a, a kada dođe vrijeme za parlamentarne izbore, on će biti kandidat za premijera.

Komadina: 'Lokalni izbori su odgovornost lokalnih organizacija'

Druga struja pak zagovara promjenu koja treba početi s novim šefon stranke, piše Večernji list. Sugovornik Večernjeg rekao je da bi bilo dobro da se Bernardić sam povuče i tako pristane na nove unutarstranačke izbore na kojima će se odabrati novi šef stranke, no to je moguće napraviti i protiv njegove volje, ali u tom slučaju postoji opasnost pucanja stranke, možda čak i osnutka neke nove stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je SDP-ovac za Večernji list rekao da takva velika promjena baš i nije vjerojatna zbog toga što nema kritične mase i nema nekog drugog, sasvim jasnog, kandidata za predsjednika. Ako parlamentarni izbori ne budu uskoro, veća je mogućnost da Bernardić ostane na čelu stranke i nešto promijeni.

Potpredsjednik stranke Komadina je na pitanje o vodstvu stranke rekao tek da su lokalni izbori odgovornost lokalnih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo