HOĆE LI SE ODLUČITI? / "Razgovori ne znače da sastavljamo vladu s HDZ-om"

Image

Nacionalno vijeće Mosta započelo je svoj sastanak u središnjici stranke u Zagrebu.

15.12.2015.
10:12
VOYO logo

Nikola Grmoja je gostujući jutros na televiziji N1 rekao da ne zna je li počeo rasplet političke krize. "Dobili smo odgovore HDZ-a i trebamo ih prokomentirati. Iako su u načelu pozitivni to nužno ne znači da mi sastavljamo Vladu s HDZ-om. Mi ćemo prodiskutirati te odgovore i nastaviti razgovore s HDZ-om koji moraju rezultirati stvaranjem reformske Vlade i treba biti jasno definirano da pitanje nestranačkog premijera neće biti samo pitanje razgovora nego da će do toga doći. Još jednom pozivamo i SDP jer u točki četiri u odgovoru HDZ-a jasno piše da su spremni na suradnju s lijevom stranom."

Grmoja kaže da na konzultacijama kod Predsjednice neće zauzimati gotov stav. "Neće se ništa promijeniti dok netko nema 76 potpisa, a za to moramo dogovoriti reforme pa onda tek dati podršku. Nećemo pristati na konstituiranje Sabora bez jasnog definiranja saborske većine jer je to nepotreban trošak. Nema smisla formirati Sabor na pet minuta kako neki zagovaraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Mosta ipak kaže da bi se zastupnici Mosta morali odazvati na sazivanje sjednice Sabora, a ovako je komentirao mogućnost da se još uvijek aktualni premijer Zoran Milanović pojavi sa 76 potpisa.

"Kada bi se to dogodilo očito bi neki naši zastupnici dali potporu Milanoviću i nitko ne bi doveo u pitanje njegov politički legitimitet kao što on dovodi u pitanje legitimit nestranačkom premijeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SASTANAK USRED NOĆI: /

Most raspravljao o HDZ-u i SDP-u

Image
SASTANAK USRED NOĆI: /

Most raspravljao o HDZ-u i SDP-u

Most kao korektiv

Na pitanje zašto Most ne inzistira na svojem premijeru, odnosno zašto Božo Petrov odbija mogućnost da bude na čelu Vlade, Grmoja je odgovorio:

"Mi smo razgovarali o svim opcijama, smatrali smo da u trojnoj vladi, u kojoj su i HDZ i SDP jači, ne bi bilo korektno da Most nameće svog premijera. Ako bismo nastavili razgovore s HDZ-om onda možemo razgovarati i o našem mandataru, ali pitanje je koliko bi to bilo vjerodostojno i koliko bi to HDZ prihvatio. Zato ćemo nastaviti kako smo i počeli. Nastavit ćemo razgovore pa ćemo vidjeti do kuda će nas to dovesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predbacivali su nam da smo neodgovorni i da odugovlačimo, a sad kad smo postavili jasne uvjete, sad su problem izjave kod javnog bilježnika. Suradnja neće biti takva da će četiri godine naše ruke biti u zraku kako nam netko kaže nego ćemo samostalno odlučivati. Most bi u Vladi bio korektiv i ako u godinu dana ne bi bilo vidljivih promjena Most bi izašao iz te vlade. To neće biti klasična koalicija".

KONZULTACIJE: Milanovića nema, Grabar-Kitarović će se obratiti javnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li HDZ podržati svi Mostovi zastupnici?

Grmoja kaže da će ono što se dogovori, na primjer koalicija s HDZ-om, podržati svi zastupnici. "Mi o svemu glasujemo i diskutiramo. Unutar Mosta vlada puno veća demokracija nego u drugim strankama. Ovdje će zasigurno svatko iznijeti svoje mišljenje. Nismo mi birali nijednu stranu nego su strane birale nas. U Mostu vlada demokracija".

"Možemo glasovati ako vidimo da se nisu ispoštovali svi naši zahtjevi. Mi smo ti koji diktiraju tempo HDZ-u i SDP-u. I onda ćemo o tome prodiskutirati. Naravno da će glasovati, i ne samo to, nego će i diskutirati i o svemu odlučivati. Nacionalno vijeće je tijelo u kojem sjede saborski zastupnici koji su dali sve da Most uspije. Mi smo postavili uvjete i sad je na SDP-u i HDZ-u hoće li te uvjete prihvatiti", zaključio je Grmoja za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo