HOĆE LI SE BROĐANI ZAUVIJEK RIJEŠITI SMRADA I ZAGAĐENJA? / Počinje plinofikacija rafinerije u Bosanskom Brodu koja gomila gubitke

Image
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

Onečišćenje zraka iz pogona te rafinerije godinama je izravno utjecalo i na zdravlje stanovnika Slavonskog Broda

17.12.2019.
14:22
Ivica Galović/ PIXSELL
VOYO logo

Ruski vlasnici rafinerije nafte u Bosanskom Brodu objavili su u utorak kako su ovog tjedna započeli gradnju plinske mreže unutar tog postrojenja koje je izvan pogona još od listopada 2018., a već godinama gomila gubitke.

Predstavnici ruske državne tvrtke "Zarubežnjeft", koja je vlasnik bosanskobrodske rafinerije, prenijeli su ministrici prostornog uređenja i okoliša Repubike Srpske Srebrenki Golić informaciju da nastavljaju s remontom pogona rafinerije, pri čemu se gradi i mreža unutar njezinog kompleksa koja bi trebala osigurati korištenje plina u procesu prerade, što bi trebalo smanjiti emisiju štetnih tvari, a posebice čestica prašine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onečišćenje zraka iz pogona te rafinerije godinama je izravno utjecalo i na zdravlje stanovnika Slavonskog Broda.

Rafinerija ne radi već više od godinu dana

Rafinerija ne radi još od listopada 2018., kada je došlo do požara i eksplozije na jednom od pogona, a ruski je vlasnik obustavio i proizvodnju u rafineriji motornih ulja u Modriči, koju su kupili zajedno s rafinerijom nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor u "Zarubežnjeftu" zadužen za preradu i prodaju Igor Šelkunov, generalni direktor rafinerije Bosanski Brod Anatolij Karaljus i generalni direktor rafinerije ulja Modriča Kiril Tkačev razgovarali su s ministricom Golić o ispunjavanju uvjeta definiranih ekološkim dozvolama za rad tih rafinerija te budućim aktivnostima.

Nakon sastanka je priopćeno kako su Rusi najavili da će radovi u rafineriji nafte uskoro biti dovršeni, no jasan vremenski okvir nisu postavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeno je kako je u tijeku postavljanje plinske mreže unutar rafinerije, duge nešto manje od 2 kilometra, a do kraja prosinca očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda iz pravca Hrvatske, kojim bi se ubuduće trebao transportirati prirodni plin za rad rafinerije.

"Nakon završetka radova bit će formiran detaljni plan remonta i daljnje realizacije projekta plinofociranja Rafinerije nafte Bosanski Brod", priopćili su iz uprave uz naznaku kako se uspostava opskrbe plinom može očekivati u trećem kvartalu 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor Hrvatske i Rusije

Upravljanje produktovodom i dobavu plina za rafineriju trebala bi preuzeti hrvatska tvrtka "Crodux", a ugovor o tome, koji vrijedi narednih deset godina, potpisan je u listopadu.

Opskrba plinom produktovodom, umjesto standardnim plinovodom, rezultat je bilateralnog dogovora postignutog 2017. između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s ciljem smanjenja onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je sporazum iznuđen upornim odbijanjem vlasti Republike Srpske da dopuste povezivanje plinskih mreža Hrvatske i BiH. Produktovod je zapravo neka vrsta slijepog kraka koji iz Hrvatske vodi samo do rafinerije u Bosanskom Brodu pa je izvjesno da vlasti RS sada neće ni pod kojim uvjetima pristati na spajanje BiH s plinskom mrežom Hrvatske.

Ruska državna tvrtka "Zarubežnjeft" je rafineriju u Bosanskom Brodu kupila 2007., a od tada neprestano bilježi gubitke koji su do 2019. premašili iznos od 300 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo