Hoće li Pag dočekati turiste zatrpan smećem?

Ovih dana ulice grada Paga zatrpane su smećem. Razlog tome je novi komunalni sustav kojem se građani nisu prilagodili, a što je rezultiralo potpunim kaosom.

5.5.2010.
19:03
VOYO logo

Novi sustav odvoza kućnog otpada u gradu Pagu imao je neslavno vatreno krštenje tijekom prvosvibanjskih praznika, nakon kojih su rubna područja stare gradske jezgre, ali i neka prigradska naselja, ostala zakrčena vrećicama za smeće.

Naime, novi sustav izbacio je kontejnere i uveo vreće za smeće s logom Komunalnog društva Pag, zaduženog za provođenje novog sustava. No problem se stvorio kada su građani smeće na ulicu izbacili u običnim, neodgovarajućim vrećicama. To je zbunilo komunalce koji u slučaju da pokupe i nepropisane vreće ne rješavaju pitanje nereda, jednako kao i da ih ne pokupe. Stoga su kupili samo svoje vreće, dok su ostale ostavili na ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je tijekom praznika u Pagu boravilo oko tisuću vikendaša i tri stotine turista, i kućnog se otpada nakupilo trostruko više, pa je time i problem na relaciji komunalno društvo – građani postao svima itekako vidljiv.

"Komunalno društvo ne bi trebalo pokupiti vrećice bez loga, jer će opet pošteni nastradati, a mudraci će biti pametni. Predlažem da se vrećice s logom koriste samo u užoj gradskoj jezgri, a svugdje gdje može doći kamion neka se postave kante, jer ako se vrećice koriste u svim dijelovima grada, tada će smeća biti svugdje. Komunalni redari bi trebali na licu mjesta kazniti svakog tko se ne pridržava odluke o komunalnom redu i brzo ćemo svi prihvatiti nova pravila", kaže gospođa Iva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezino mišljenje dijele i u Komunalnom društvu.

"Mi nismo nadležni za kažnjavanje i zbog toga bi se komunalno redarstvo trebalo jače uključiti i kažnjavati one koji nepropisno odlažu otpad", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako domišljatost hrvatskih građana ide poprilično daleko, mnogi smatraju kako probleme u turističkoj sezoni neće samo stvoriti kaos.

"Meni se dogodilo da sam iznijela kantu na ulicu kada sam pošla na posao prije sedam sati, a oko devet je kantu pošla uzet nana, no već je unutra netko bacio smeće", kazala je gospođa Sunčica za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki iznajmljivači su već najavili da će od gostiju naplaćivati vrećice jer kažu kako gosti prave puno smeća. Situaciju pogoršava i to što se pojavljuju divlja odlagališta. Jedan od najvećih problema je nekadašnja šljunčara u prigradskom naselju Vodice koja je, kako bi se s vremenom zatrpala, postala odlagalište za građevinski materijal. No, posljednjih dana ondje ima najmanje građevinskog materijala, pa se tamošnji stanovnici pribojavaju i širenja neugodnih mirisa usred turističke sezone, piše Novi list.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo