HOĆE LI NAM TREĆI VAL UNIŠTITI SEZONU? / 'Nema izgleda da će nam cijepljenje pomoći prije jeseni'

Image

Iako je lanjska sezona bila bolja od one kojoj se nadala većina, prema podacima HNB-a, pandemija je Hrvatskoj odnijela čak 5,12 milijardi eura prihoda

26.2.2021.
16:19
VOYO logo

Bez obzira na blagi rast broja novozaraženih, Hrvatska se i dalje nalazi u povoljnoj epidemiološkoj situaciji. Vrhunac drugog vala pandemije kod nas je prošao u prosincu, a sada nam, ako je suditi po situaciji u okruženju, prijeti i onaj treći. Prirodamo li tome još i probleme u isporuci cjepiva, još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati hoće li nam nadolazeća turistička sezona biti uspješna ili barem na razini lanjske.

"Moramo biti jako oprezni da taj treći val, ako se pojavi, bude što blaži, posebice zbog nadolazeće turističke sezone, za koju znamo da je za hrvatsko gospodarstvo jako važna. Nitko neće doći u zemlju u kojoj epidemija nije pod kontrolom. Važno je da se što više ljudi procijepi, ali s ovakvim najavama dostave cjepiva, nema izgleda da će procijepljenost prije jeseni utjecati na sam tijek epidemije, a pitanje je hoće li se to dogoditi i tada", rekla je prof. dr. Andreja Ambriović Ristov, molekularna biologinja i članica Znanstvenog savjeta Vlade RH za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorava kako svako novo žarište treba odmah pokušati ugasiti, ali i istovremeno istražiti je li riječ o novoj varijanti ili ne.

Image
NAKON NAJAVE DA BRITANIJA KREĆE U POPUŠTANJE, PODIVLJAO BUKING ZA DUBROVNIK: /

Hotelijeri imaju rast od 30 posto

Image
NAKON NAJAVE DA BRITANIJA KREĆE U POPUŠTANJE, PODIVLJAO BUKING ZA DUBROVNIK: /

Hotelijeri imaju rast od 30 posto

Karin: 'Predviđamo do sezone procijepiti do 60 posto ljudi'

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim.dr. Željka Karin u četvrtak je kazala kako se Spaladium Arena priprema za masovno cijepljenje građana od 15. ožujka, te da do turističke sezone predviđaju u procijepiti 50 do 60 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek je neizvjesno kakav će biti režim putovanja u EU. Za Hrvatsku će posebice važno biti kakve će odluke donositi vlasti u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Sloveniji jer su turisti iz te četiri države zaslužni za 77 posto turističkih prihoda.

Iako je lanjska turistička sezona bila bolja od one kojoj se nadala većina turističkih djelatnika, prema podacima HNB-a, pandemija koronavirusa odnijela je Hrvatskoj u tri kvartala prošle godine čak 5,12 milijardi eura prihoda u turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad veći od 54 posto

Zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila je 4,31 milijardi eura, dok je u istom razdoblju 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9, 435 milijardi eura. Pad je veći od 54 posto. Koliki će biti ukupna gubitak prihoda u turizmu u prošloj godini pokazat će se kad HNB objavi podatke o platnoj bilanci za cijelu godinu.

Analitičari očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja od 2020., no i dalje dosta lošija od rekordne 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo