HOĆE LI MILAN KUJUNDŽIĆ PREŽIVJETI AFERU SLIČNU KUŠČEVIĆEVOJ? / 'Ako Plenkoviću ne pojasni sve, imat će problem...'

Image
Foto: Pixsell

Premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić danas bi se trebali sastati zbog afere s nelogičnostima u imovinskoj kartici, no izvjesno je kako ga Vlada, barem zasad,

23.1.2020.
9:06
Pixsell
VOYO logo

Ministru zdravstva Milanu Kujundžiću visi fotelja zbog afere s nelogičnim podacima u imovinskoj kartici, koju je, nakon otkrića medija, odlučilo istražiti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ono što stoji u njegovoj imovinskoj kartici morat će objasniti danas na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Zbog njegove okupiranosti Svjetskim gospodarskim forumom iz Davosa, danas se na sastanku Vlade neće odlučivati o eventualnoj Kujundžićevoj smjeni, već će pričekati odluku Povjerenstva, doznaje Jutarnji. Ako bude procijenjeno da je Kujundžić bio u sukobu interesa ili da je prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa izvjesno je kako više neće biti ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo što će Povjerenstvo reći. Treba pustiti njih da sve istraže, da prikupe dokumentaciju i očitovanja", poručuju iz Banskih dvora.

Image
PREMIJER KOMENTIRAO SLUČAJ VEZAN UZ KUJUNDŽIĆEVU KUĆU: /

'Nisam imao vremena puno vidjeti. Razgovarat ću s njim'

Image
PREMIJER KOMENTIRAO SLUČAJ VEZAN UZ KUJUNDŽIĆEVU KUĆU: /

'Nisam imao vremena puno vidjeti. Razgovarat ću s njim'

Puno stvari za pojašnjavanje

U 9 sati počinje sastanak užeg kabineta Vlade, dok je za podne zakazana sjednica Vlade, pa će Kujundžić i Plenković imati vremena za sastanak u četiri oka. Povjerenstvo će pokrenuti postupak te provjeriti sve podatke iz imovinske kartice i usporediti ih s podacima iz Porezne uprave, zemljišnoknjižnih odjela i drugih tijela. Ako se utvrdi nesklad u podacima, Povjerenstvo će pokrenuti daljnji postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se nema što skrivati. Lako se može vidjeti koliko smo moja supruga i ja zaradili u posljednjih pet godina, kao i što se na mom računu može vidjeti da je moja ušteđevina rasla za od 7000 do 8000 kuna mjesečno", poručio je jučer Kujundžić.

Kujundžić će Povjerenstvu i premijeru morati objasniti nekoliko stvari. Najprije, tko mu je posudio 40.000 eura i zašto to nije navedeno u imovinskoj kartici? Potom, zašto je naveo da njegova kuća u Markuševcu vrijedi 900.000 kuna, a dvije neovisne bankarske procjene navode iznos od više od dva milijuna kuna? Bit će zanimljivo i njegovo objašnjenje toga kako je dobio kamatu od samo dva posto na kredit od 750 tisuća kuna. Nisu čisti ni njegovi iznosi ušteđevine. Naime, naveo je da je u kupnju nove kuće uložio 412.000 kuna ušteđevine, iako je u imovinskoj kartici spomenuo kako je uštedio 275.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štogod da on odgovori, dio HDZ-a smatra kako bi se u njegovu slučaju mogla otvoriti Pandorina kutija kao, recimo, u slučaju Lovre Kuščevića.

"Ima toga još oko njega sigurno i sad će se to početi odmotavati. U petak imamo Predsjedništvo u 15 sati, ali o tome se na tim tijelima ne raspravlja. Svakako će Plenković s njim obaviti razgovore, on će mu morati dobro pojasniti o čemu se tu radi, a ako ne može, onda će imati problem, kao i neki drugi ministri koji su morali otići", rekla je osoba iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić pod Plenkovićevim plaštem

Ipak, moguće je da će Kujundžić "preživjeti" na ministarskoj funkciji sve do predstojećih parlamentarnih izbora; pogotovo ako Plenković procijeni kako mu se u ovom trenutku ne isplati mijenjati osobu na čelnoj poziciji u zdravstvu. I dok neki već nagađaju kako bi Kujundžića na ministarskom mjestu mogao zamijeniti njegov pomoćnik Vili Beroš, drugi upozoravaju kako je on uvijek bio pod Plenkovićevim protektoratom.

"Teško mi je reći što će poduzeti. Sigurno je da će njih dvojica razgovarati, kako je Plenković i najavio, ali mislim da ga na kraju ipak neće smijeniti. Plenkoviću uvijek treba puno vremena da odluči i neke stvari prelomi. Uostalom, do sada je uvijek branio Kujundžića", rekao je sugovornik iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo