puno je otvorenih pitanja / Hoće li maske u školama biti obvezne? Sindikalisti: 'Teret plaćanja ne smije pasti na roditelje'

Sindikalisti smatraju da se preporuke za školsku godinu moraju donijeti što prije

17.8.2020.
18:42
VOYO logo

Za 20-ak dana učenici bi ponovno mogli biti na ulazu u škole. Uz dezinfekcijska sredstva možda će trebati nositi i maske.

''Ja imam maloga koji ima problema s purpurom, on maske ne može nositi, teško diše, tako da sam striktno protiv toga", kaže jedna majka.

''Mislim da se treba nositi maska, posebno u srednjim i osnovnim školama gdje je tisuće djece", smatra Adrian.

O mogućem nošenju maskica u školama službene oduke još nema.

''Sutra zasjeda radna skupina MZO u koju su uključeni i epidemiolozi, ja ne bih prejudicirao njihove preporuke i rješenja", kazao je danas Davor Božinović, ačelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Image
NAJNEIZVJESNIJA ŠKOLSKA GODINA /

Boris Jokić o početku školske godine: 'Političari se brčkaju u plićaku i na jahtama, a djeca i roditelji čekaju odgovore'

Image
NAJNEIZVJESNIJA ŠKOLSKA GODINA /

Boris Jokić o početku školske godine: 'Političari se brčkaju u plićaku i na jahtama, a djeca i roditelji čekaju odgovore'



Jednako poručuju i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

''Pitanje nošenja maski je u nadležnosti epidemiologa te će biti razmotreno u okviru Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.'', poručili su iz MZO-a.

Dok se još treba razmotriti kako će nastava i mjere zaštite izgledati, Sara Elena zna što želi.

''Voljela bih ići u školu, sve bi bilo po starom i družila bih se s prijateljima'', kazala je Sara Elena Hercig.

Uz niz zdravstvenih problema majka ne zna kako će Sara reagirati bude li tijekom nastave morala nositi masku.

''Osobno smatram da će za nju biti jako teško jer imala je operirana pluća, diše samo na usta, na nos ne može disati. Kroz njezine dijagnoze mislim da će biti problem i da će imati puno respiratornih infekata", kaže Martina Hercig.

S druge strane svjesna je da nošenje maski njezino dijete štiti. Starija kćerka maskice na školskoj praksi već koristi pa je lako izračunat koliko će ih stajati.

''Mjesečno oko 700 kuna, s tim da je kćer strukovna škola, radi u salonu s ljudima. Na praksu je išla, a potrošila je u 45 dana oko 100 maski", dodaje Martina Hercig.

A sindikalisti smatraju da se preporuke za školsku godinu moraju donijeti što prije.

''Bude li ta obveza postojala jasno je da teret te obveze treba preuzeti onaj tko je obvezu odredio, ni u kom slučaju dakle teret plaćanja maski ne bi trebao pasti niti na roditelje niti na djelatnike u školskim ustanovama", poručuje Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Upozoravaju i da je u školama velik broj djelatnika starije životne dobi, kao i kroničnih bolesnika te da bi nastavu trebalo planirati tako da se i bez njih može održati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo