HOĆE LI KINESKI PREMIJER SPASITI ULJANIK? U 4 sata ujutro nazvao je šefa velikog kineskog brodogradilišta: / 'Dođite u Zagreb'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Velika gospodarska važnost posjeta kineskog premijera Lija Keqianga

11.4.2019.
9:06
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Posjet kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj čini se da bi mogao biti od velike gospodarske važnosti. Najavio je mogućnost povećanja međusobne robne razmjene te izrazio spremnost na veći uvoz roba iz Hrvatske te je iskazao interes Kine za gradnju i upravljanje nizinskom prugom na dionici Rijeka - Karlovac. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Hrvatska bi za to mogla raspisati natječaj za koncesiju na čak 50 godina. Za Kinu je nizinska pruga interesantna zbog strategije povezivanja s Europom i širenja trgovinskih ruta, inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Nekoliko kineskih kompanija i jedna velika luka, navodno razmatraju prijavu za koncesiju za upravljanje i razvoj kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci, za što je natječaj otvoren i traje do 3. svibnja, a nudi se koncesija na 50 godina. Ulaganje koncesionara u proširenje terminala i povećanje njegovih kapaciteta moglo bi dosegnuti oko 200 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNICA UGOSTILA KINESKOG PREMIJERA: /

'Inicijativa triju mora nadopunjuje se na kinesku Jedan pojas, jedan put'

Image
PREDSJEDNICA UGOSTILA KINESKOG PREMIJERA: /

'Inicijativa triju mora nadopunjuje se na kinesku Jedan pojas, jedan put'

Kineski premijer spašava Uljanik?

Još jedna važna novost je da su Kinezi najavili kako bi mogli biti strateški partneri za Uljanik Grupu. U Zagreb 16. travnja dolaze predstavnici jednog od vodećih državnih kineskih brodogradilišta CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation), pa će se o tome razgovarati.

Interesantno je da je, navodno, upravo kineski premijer posredovao u dogovaranju tog sastanka. Naime, on je u srijedu u četiri sata ujutro, nakon večere s premijerom Andrejem Plenkovićem telefonski kontaktirao šefa brodogradilišta te ga informirao vezano za krizu Uljanika, rekao je izvor blizak Vladi Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet 'prekretničkog značaja'

I dok je Li Keqiang na sastanku u Vladi rekao da “iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa”, Plenković je u Banskim dvorima naglasio da se radi o posjetu od “prekretničkog značaja”, a kineskog premijera nazvao prijateljem.

Li je tijekom posjeta hvalio Hrvatsku, opisujući je kao “lijepu zemlju s tisuću otoka”, te je odmah po dolasku u Zagreb na banketu dobrodošlice s hrvatskim premijerom razgovarao “duboko i detaljno o pitanjima od zajedničkog interesa”. U srijedu je također poručio da će jačati suradnju s Hrvatskom kroz Jedan pojas, jedan put. “Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanje niza sporazuma

Kina i Hrvatska su u srijedu postpisale šest sporazuma, tj. memorandume o suglasnosti o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području sporta, o suradnji u području posebnih oblika turizma, potom protokolu o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu.

Tu je također i memorandum o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies, a u petak će u Dubrovniku za vrijeme održavanja 8. summita Kina+16 biti potpisana još četiri sporazuma između dvije države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo