Hoće li hrvatski zatvori dokrajčiti ovu ženu?

Ona je žrtva masakra u kojemu je poginulo 28 zatvorenika krajem 2000. godine. U napadu policije i vojske neki od njih su živi spaljeni pod kišom suzavca i nervnih bombi.

5.9.2012.
15:01
VOYO logo

"Molim vas pomozite mojoj supruzi. Zdravlje joj se jako pogoršalo i dobiva potpuno krivu terapiju", kazao jeNovom listu Bahadir Özerdem, suprug turske novinarke Vicdan Özerdem koja se već više od mjesec dana nalazi u hrvatskom pritvoru, odnosno Bolnici za osobe lišene slobode.

Poput slučaja Bašak Šahin Duman, koja je puštena netom prije Vicdaninog uhićenja, i za nju Turska traži izručenje zbog optužbe za terorizam. I ona je, naime, sudjelovala u demonstracijama protiv vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buntovnica i je zbog borbe za slobodu govora provela desetak godina u turskim zatvorima gdje je brutalno premlaćivana te podvrgavana mučenjima elektrošokovima i dugotrajnom izolacijom.

Zbog boravka u zatvoru pogoršava joj se stanje

Ima dijagnosticiran PTSP i Wernicke-Korsakovljev sindrom, skup simptoma koji nastaju uslijed neuhranjenosti, a očituje se u ozbiljnim oštećenjima i smanjenoj funkcionalnosti organa, posebno neurološkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjela je dobiti azil u Njemačkoj 2005. godine gdje je živjela zajedno sa suprugom i sedmogodišnjim sinom. S njima je bila i na odmoru u Hrvatskoj kada je utvrđeno da je za njom na snazi tjeralica Interpola Turske. Ponovno stavljanje iza rešetaka pogoršalo joj je ionako narušeno zdravlje, upozoravaju njeni odvjetnici te aktivisti Centra za mirovne studije (CMS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo