komentar zorana šprajca /

Hoće li HDZ nakon skandala sa slavonskim županom odustati od donošenja Lex Šerifa - zakona koji lokalnim čelnicima daje neograničenu moć

U proceduri je zakon koji defakto ponižava ulogu gradskih i županijskih skupština kao najšireg odraza volje birača. I tko HDZ-u u tome opet drži lojtre - SDP

5.10.2017.
22:30
VOYO logo

Protiv Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana policija je podnijela kaznenu prijavu zbog nasilnog ponašanja prema svojoj supruzi. Usput je dobio još jednu kaznenu prijavu, policija je naime otkrila da posjeduje pištolj za kojeg nema dozvolu, što  zaokružuje skicu za portret slavonskog župana. 

Ali ne samo njega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva neslužbena reakcija iz HDZ-a na vijest o tome da je župan udario suprugu bila je "kako ju je udario samo jednom", takva je rečenica iz HDZ-a puštena na jedan HDZ-u bliski portal.

U Saboru je pak HDZ-ov Josip Đakić, slučaj komentirao sa "Dogodi se". Otprilike, dogodi se da se čovjek spotakne na tepih a žena na muževu šaku. I sad nije tu u pitanju ni HDZ ni Josip Đakić, oni su samo refleksno reagirali onako kako je refleksno na tu vijest reagirao jedan dio hrvatskih muževa, ali i žena, znam to dobro po inboxu na mom Facebooku.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kako u takvim situacijama reagiraju oni od kojih se očekuje da drugačije ragiraju. Evo sazvali su jučer drugovi iz Požege press konferenciju, pa da čujemo rečenicu koja nam je svima jučer promakla. 

Dakle saborski zastupnik SDP-a iz Požege i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Požege na prošlim lokalnim izborima Zdravko Ronko, rekao je kako je za nasilje u obitelji Tomašević već godinama znala cijela Požega. Ako je Ronko znao da zna cijela Požega, velika je vjerojatnost da je onda i on znao obzirom da je on iz Požege koja je cijela znala. 

Pa sad ako je Ronko za to znao godinama, što se po tom pitanju nije obratio nadležnoj policijskoj upravi? Prikirivanje ili neprijavljivanje kaznenog djela jednako je kazneno dijelo. 

Ako nije imao konkretnih dokaza što se onda s tom informacijom nije javio u predizbornoj kampanji, kao što se istom informacijom medijima javio jučer.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer HDZ ima bar jedan praktičan razlog zašto je za ključna mjesta kandidirao  Tomaševića, Pilona i Neferovića - s njima je na izborima pobjeđivao. Ali zašto Ronko na tim istim izborima sa svojim spoznajama o obiteljskim nasilnicima nije upoznao i svoje birače, kao što ih je upoznao jučer, četiri mjeseca nakon izbora?  

Jer možete li zamisliti ijednu političku stranku koja takvu informaciju u predizbornoj kampanji ne bi htjela iskoristiti? Mogu biti samo dva zamisliva odgovora. Ili je Ronkova informacija o općepoznatom višegodišnjem obiteljskom nasilju netočna, ili se ta nezamisliva stranka koja informaciju o obiteljskom nasilju kod svojih političkih konkurenata čuva 4 mjeseca nakon izbora, zove SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj župana Tomaševića nosi još jedan ozbiljan politički problem. Zbog obiteljskog nasilja s funkcije ga ne može nitko smijeniti. Ne bi ga nitko mogao smijeniti ni da završi u pritvoru i za mnogo teža kaznena djela, poput bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel. Koju su u Remetincu morali držati 5 mjeseci dok na kraju nije popustila i podnijela ostavku. Jer su župani, gradonačelnici i načelnici jako teško smjenjivi.

E, ali sada HDZ želi i to "teško" učiniti nemogućim. 

U proceduri je zakon koji su stručnjaci već nazvali Lex Šerif i koji defakto ponižava ulogu gradskih i županijskih skupština kao najšireg odraza volje birača.

I tko HDZ-u u tome opet drži lojtre - SDP.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu više pogledajte u prilogu Ilije Radića.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo