HOĆE LI HDZ MESIĆU ODUZETI ODLIKOVANJE? / 'Treba okajati tu sramotu. To bi bilo ne samo oportuno, nego i moralno'

Image

'Ne samo da bi bilo politički oportuno, nego sa strane HDZ-a i moralno da stranka sada prizna da je odluka Sabora o odlikovanju Mesiću bila pogrešna i da je se stoga poništi.'

15.12.2017.
9:46
VOYO logo

Neki pristaše HDZ-a zalažu se za ideju da se bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću oduzme odlikovanje koje je dobio 2005. godine, a kao razlog navode dostavljanje dokumenata haškom Tribunalu.

'Kao čin okajanja oduzmite odlikovanje Mesiću'

Mesić je odlikovanje dobio u znak priznanja za iznimne zasluge za promicanje Hrvatske i njena ugleda u inozemstvu kao zemlje koja promiče ideale ravnopravnosti, sigurnosti i stabilnosti, a radi se o Veleredu kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom. Najviše je to hrvatsko odlikovanje koje se dodjeljuje jedino državnim poglavarima. Mesiću ga je urušio tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Sada oduzimanje tog priznanja predlaže Drago Krpina, zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dragi Vlado, obraćam se tebi i svima koji ste sjedili uz Ivu Sanadera da kao čin kajanja oduzmete odlikovanje Mesiću. Potičem to posebice nakon presude u Haagu. On je mimo zakona dostavljao dokumente Tribunalu i počinio teško kazneno djelo. Nisam pravnik, Vlado, ti znaš ima li tu i elemenata za podizanje optužnice', obratio se Krpina Šeksu.

'Bez HDZ-a ne bi ni dobio odlikovanje'

Dodao je kako očekuje da stranačka tijela njegov prijedlog prihvate i ističe kako 'bez HDZ-a ne bi bilo ni odluke o Mesićevom odlikovanju'. 'Dali su mu taj orden, unatoč tome što je već 2000. objavljeno Mesićevo lažno svjedočenje u Haagu u svojstvu zaštićenog svjedoka. Zato sam i rekao na tribini da bi HDZ na ovaj način okajao tu sramotu koju su napravili dodjelom odlikovanja Mesiću', rekao je Krpina za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvao je odlikovanje Mesiću 'teatrom apsurda'. 'Bio je to teatar apsurda, jer su se Mesić i Šeks prije toga međusobno častili najgorim uvredama, a danas su opet u toj fazi. Ne samo da bi bilo politički oportuno, nego sa strane HDZ-a i moralno da stranka sada prizna da je odluka Sabora o odlikovanju Mesiću bila pogrešna i da je se stoga poništi', rekao je. Vladimir Šeks na taj prijedlog još nije odgovorio. Rekao je tek da ne može unaprijed govoriti kakav će stav po tom pitanju zauzeti HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo