sve je neizvjesno / Hoće li EP potvrditi von der Leyen za šeficu EK? Socijalisti pružaju otpor, trebat će još puno lobiranja

Prva žena na čelu Europske komisije, već je naučila razbijati predrasude

3.7.2019.
19:08
VOYO logo

Od 1961. otkad Europska komisija postoji u ovom obliku, na njezino je čelo izabrana žena. Nova šefica glavnog izvršnog tijela Unije - Ursula von der Leyen dobila je povjerenje svih šefova država EU-a, no hoće li je potvrditi i parlament za sad ostaje neizvjesno. 

Ni izbor predsjednika Parlamenta nije prošao glatko pa će prvu polovinu mandata Eurozastupnike predvoditi socijaldemokrat, a drugi pučanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Naučila razbijati predrasude

Prva žena na čelu Europske komisije, već je naučila razbijati predrasude. Majka sedmero djece, bila je ministrica u svim vladama Angele Merkel, najprije obitelji, zatim rada, a kao prva Nijemica ministrica obrane, stekla je poštovanje europskih, mahom muških kolega. Jedini skandal, s preplaćenim savjetničkim honorarima, morala je objasniti pred njemačkim parlamentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emigracijsku politiku Angele Merkel nije podržavala samo deklarativno. U svojoj je kući primila izbjeglicu iz Sirije i time razljutila konzervativce u CDU. Hrvatski premijer smatra je odličnim izborom.  

''Ona dobro poznaje Hrvatsku, bila je kod nas, viđali smo se često na različitim međunarodnim događajima, uvjerena je u europski proket ima veliko iskustvo'', kaže premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski Europarlamentarci pak, neovisno o političkoj grupaciji, nisu baš oduševljeni Ursulom von der Leyen.

''Nijemci govore o njoj da ima dosta putra na glavi, da nije baš tako čista kao što se čini. Mislim to Nijemci govore, ne znam, ali dogovor, gledajte, to sve radilo iza kulisa, ovo je bilo k'o na pijaci, ma ni pijaca im nije bila ravna u ovome kako su se dogovarali, pregovarali i cjenkali'', kaže Ruža Tomašić, Europski konzervativci i reformisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izvukla se jedna osoba koja dakle nema izborni legitimitet na europskim izborima, i u tom smislu smo dakle odlučili da ćemo danas podržati našeg kandidata za predsjednika parlamenta, a sve ostalo ostaje otvoreno'', kaže Biljana Borzan, (SDP) Progresivni savez socijalista i demokrata.

Savršen balans

Još jednu čelnu funkciju EU-a, zauzet će žena. Europsku središnju banku trebala bi voditi superzvijezda međunarodnih financija, dosadašnja šefica MMF-a, Christine Lagarde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća bit će Belgijac Charles Michel, a visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell. 

''Prvo i najvažnije, izabrali smo dvije žene i dva muškarca na četiri ključne pozicije, savršen balans. Jako sam sretan zbog toga. Na kraju, Europa je žena. Mislim da se isplatilo čekati takav ishod'', kaže Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika mora moći nadići podjele

No svi će oni sjesti u nove fotelje tek kad ih i ako ih potvrdi Europski parlament koji je za predsjednika izabrao socijaldemokrata, bivšeg potpredsjednika parlamenta Davida Sassolija.

"Mi smo Europljani, pa iako svi zaljubljeno volimo svoje zemlje, to nas i dalje čini Europljanima, ali nacionalizam  i nacionalističke ideologije nas vode do razarajućih sukoba. Kolegice i kolege, politika mora moći nadići podjele'', poručuje David- Maria Sassoli, novoizabrani predsjednik EU parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši novinar predsjedat će EU parlamentom samo prvu polovinu mandata. Druge dvije i pol godine, eurozastupnike među kojima je prvi put 40 posto žena predvodit će, očekuje se neuspješni špicen kandidat pučana Manfred Weber.

Socijalisti pružaju otpor

Iz Strasbourga se za RTL Danas javila Matea Damjanović koja je rekla da je za sada sve neizvjesno hoće li Ursula von der Leyen biti potvrđena budući da Europski parlament traži da se poštuje proces špicen kandidata, a kako do toga nije došlo, bit će potrebno još puno razgovora i lobiranja. Von der Leyen je danas došla u Strasbourg gdje se sastala sa svojim pučanima, oni su joj dali podršku i vjeruju da će je dobiti i od svih mainstream stranaka i zelenih. Socijalisti za sada pružaju otpor, kažu da nemaju ništa osobno protiv nje nego von der Leyen, ističu, nema izborni legitimitet. No vjeruje se da će doći do kompromisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, 16. srpnja se glasuje o von der Leyen. Ukoliko tada, na drugoj plenarnoj sjednici, ona ne bude potvrđena mora se se u roku od mjesec dana predložiti novi kandidat o kojemu će se glasati u rujnu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo