Potres u koaliciji? / HNS i manjinci pozivaju Vladu da hitno skine HOS-ovu ploču u Jasenovcu: evo što za RTL kaže Bošnjaković

Za HNS se ovom pričom opet otvara i drugi front u sukobu s HDZ-om – odluka o budućnosti kurikularne reforme trebala bi biti barem malo jasnija za dva tjedna

26.8.2017.
18:40
VOYO logo

Na pomolu je novi potres u vladajućoj koaliciji. Odnos između HDZ-a i HNS-a ovaj put narušila je izjava ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića o tome da HOS-ova ploča sa ustaškim natpisom "za dom spremni" u Jasenovcu ostaje najmanje do ožujka sljedeće godine. Nakon njegovog intervjua za Večernji list, iz HNS-a poručuju kako se još uvijek nadaju da će se premijer Plenković držati dogovora, i da će ploča biti uklonjena u najkraćem mogućem roku. Tvrde, nije im prihvatljivo biti u Vladi koja ne poštuje dogovor.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> SDSS traži uklanjanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

>> HNS: 'Ploču trebaju ukloniti u najkraćem roku, neprihvatljiva je Vlada koja ne provodi dogovore'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Odluka HDZ-a: sporna ploča s pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu 

Riječi koje su izazvale lavinu reakcija. HDZ-ov ministar pravosuđa najavljuje da ploča s ustaškim pozdravom Za Dom Spremni – ostaje sigurno do sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"…Vijeće radi na tome i ono bi trebalo dati preporuke kako tretirati takve stvari, za to imaju rok do ožujka 2018. godine… Ne postoji sada izričito uporište u zakonu da se ploča makne…"

A uz provođenje kurikularne reforme drugo glavno opravdanje HNS-a za prijelaz u Plenkovićevu Vladu, bilo je upravo skidanje ove ploče. Pa su tada i govorili.

"Nadamo se da će i u Jasenovcu brzo skinuti jedan dio ploče", govorio je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li informacije kada će u Jasenovcu ta ploča biti uklonjena? 

"Uskoro."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro nikako da dođe.

A iz HNS-a danas tek priopćenje u kojem navode kako su se dogovorili s premijerom da se ploča ukloni u najkraćem mogućem roku te kako njima nije prihvatljivo biti u Vladi koja se ne drži dogovora, no kako nisu htjeli stati pred našu kameru ne znamo je li to ikakav konačni ultimatum Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ultimatum ne postavlja ni predsjednik SDSS-a čiji su manjinski zastupnici u Saboru, također dio vladajuće većine. No, kaže kako je Plenković potrošio sve kredite za skidanje ploče.

Vi kažete krediti su potrošeni, zbog toga ste i bojkotirali službenu komemoraciju u Jasenovcu, no još uvijek ste dio većine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesmo da", kaže Milorad Pupovac.

Hoće li se to promijeniti? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je stav jednog člana Vlade."

Je li to svojevrsni ultimatum?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne to nije ultimatum, to je naprosto držanje onoga što je dogovreno."

Dogovori su postali izgovori – poručuju iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno pa dogovor je pa ovakav pa onakav, mislim svi rokovi su prošli, idemo vidjeti gdje smo, nacionalne manjine moraju shvatiti da je ovo trenutak u kojem ili pristaju na legalizaciju fašizma ili je odbijaju isto vrijedi i za HNS", ističe saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević.

A za HNS se tako ovom pričom opet otvara i drugi front u sukobu s HDZ-om – odluka o budućnosti kurikularne reforme trebala bi biti barem malo jasnija za dva tjedna jer Plenković je zadao 8. rujna kao krajnji rok za finalni nacrt akcijskog Plana – s druge strane odluka o skidanju ploče – ostaje pod znakom upitinika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo