HND POZVAO HRT: / Hitno promijenite odluku i održite sučeljavanje!

Image
Foto: Pixsell, Patrik Macek
6.11.2015.
11:31
Pixsell, Patrik Macek
VOYO logo

"Javna televizija mora imati slobodu i autonomiju uređivanja programa prema profesionalnim novinarskim kriterijima, ali na temelju jasno donesenih pravila", stoji u apelu strukovnog društva. "Njezina je obveza građanima pružiti cjelovitu i objektivnu informaciju, a, u ovom slučaju, omogućiti im da tijekom televizijskog sučeljavanja čuju i vide sve one koji imaju izgleda ući u Sabor, kako bi i na temelju toga mogli donijeti odluku za koga će glasati na izborima."

Image
OPTUŽBE IZ ORaH-a: /

"HRT je pod direktivom Zorana Milanovića otkazao predizborno sučeljavanje"

Image
OPTUŽBE IZ ORaH-a: /

"HRT je pod direktivom Zorana Milanovića otkazao predizborno sučeljavanje"

Još problematičnija odluka

"Kriteriji sučeljavanja moraju biti nedvojbeno jasni, jer će zadaća javnog servisa u demokratskim procesima biti dovedena u pitanje ako su ta pravila podložna različitim tumačenjima. Zato držimo da vodstvo HRT-a griješi kada upire prstom u Etičko povjerenstvo Državnog izbornog povjerenstva zbog navodnog pritiska na uredničku autonomiju HRT-a. Povjerenstvo je na prigovor jedne od nepozvanih stranaka samo donijelo mišljenje da HRT nije postupio ispravno kada nije na sučeljavanje pozvao sve koje bi trebao. Vodstvo HRT-a je, međutim, ustrajalo u svojim stajalištima, te donijelo još problematičniju odluku od prethodne - ukinulo je već najavljeno sučeljavanje, što je odluka koja se kosi sa zadaćom javnog servisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o HRT-u jasno definira funkciju javnog servisa, a to je promicanje pluralizma mišljenja i stavova. Zato još jednom naglašavamo, sučeljavanje se mora održati, a na njega moraju biti pozvani predstavnici svih onih koji izgledno ulaze u Sabor. U protivnom, mislimo da oni koji su ovakve odluke donijeli ne bi smjeli biti na tako odgovornim dužnostima" navodi HND u priopćenju poslanom medijima koje potpisuju predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u, Sanja Mikleušević Pavić, te predsjednik HND-a Saša Leković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo