NOSILI FLASTERE NA USTIMA: / Predstavnici ORaH-a ispred HRT-a upozorili na medijsku blokadu

Image
Foto: PIXSELL, Zarko Basic

Stranka ORaH danas je u 10 sati održala "šutljivu" konferenciju ispred zgrade HRT-a a razlog je medijska blokada.

3.11.2015.
11:18
PIXSELL, Zarko Basic
VOYO logo

Mirela Holy, Božana Zadro, Davor Škrlec i Gordan Cmrečki popratili su čitanje priopćenja s flasterima na ustima kao simbolični pokazatelj medijske blokade.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORaH nije pozvan na debatu

"HRT u petak 6. studenog 2015. organizira veliko izborno sučeljavanje lista stranaka i koalicija.

Prema informacijama koje smo dobili ORaH nije pozvan sudjelovati. Umjesto toga, sučelit će se dvije velike koalicije HDZ-a i SDP-a sa svojim partnerima. HDZ i njihov partner Most te SDP i njihovi postizborni partneri IDS i HDSSB te će građani ponovno gledati isprazna, kalkulantska i nevjerodostojna prepucavanja. Pozivamo HRT, na čelu s ravnateljem i glavnim uredništvom da javnosti objasne kriterije prema kojima će pozvati sudionike na sučeljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apostrofiramo kriterije, jer tzv. "uredničkim procjenama" koje su proizvoljne, ne mogu opravdati javni interes. Na koje točno ankete i kojih točno agencija se pozivate pri odabiru sudionika u sučeljavanju javne televizije? Naime, ne postoji javna agencija istraživanja javnog mijenja, osim Hrvatskog zavoda za statistiku, koji se takvim anketama ne bavi, a ankete privatnih tvrtki koje plaćaju različiti naručitelji lako postaju sredstvo manipulacije i obmane.

Image
DEBATA: /

HDZ gotovo uopće nema na listama žene. Je li 1000 eura metoda kako ostaviti žene doma?"

Image
DEBATA: /

HDZ gotovo uopće nema na listama žene. Je li 1000 eura metoda kako ostaviti žene doma?"

Dužnost javnog servisa

ORaH poziva javnu televiziju koja se financira novcem poreznih obveznika upravo kako bi bila servis svih građana Republike Hrvatske, a ne glasnik SDP-a i HDZ-a i njihovih političkih 'ljubimaca', na provođenje demokratskog sučeljavanja utemeljenog na pluralizmu koje će uključiti ORaH, ali i druge političke stranke - Živi zid, Milan Bandić 365 i to po uzoru na komercijalne televizijske kuće, čija su sučeljavanja bila daleko pluralnija i demokratičnija uz apsolutno prihvatljiv format za gledatelje, obzirom na broj sudionika. Smatramo da je to vaša dužnost kao javnog servisa spram građanki i građana Republike Hrvatske i spram naše mlade demokracije čije vrijednosti i načela moramo jačati pluralizmom i tolerantnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, postavljamo pitanja Programskom vijeću HRT-a, glavnom uredniku i ravnatelju HRT-a, Državnom izbornom povjerenstvu i Etičkom povjerenstvu na koja tražimo odgovor. Ne bi li javni servis trebao jamčiti poštenu zastupljenost ili mu je zadatak blokirati opciju koja se zalaže za promjenu postojećeg stanja? Tko donosi odluke da vrijedni novinari i snimatelji odlaze na teren snimati ORaH i prema kojim kriterijima se taj isti sadržaj ne prikazuje u središnjim informativnim emisijama? Koji je razlog da se stavovi i rješenja koja ORaH predstavlja ne prikazuju? U čijem je to interesu?

Trn u oku mnogima

Podsjećamo na neodgovarajuće postupanje i tretman medija ORaH-a u dosadašnjem tijeku kampanje. Medijska blokada je razlog što naš dosadašnji rad na konkretnim rješenjima, programu i javnim politikama koje želimo provesti građani ne vide na televizijskim ekranima pa tako ni na javnoj televiziji, za koju opravdano smatramo da tu mogućnost treba pružiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORaH je europarlamentarna i parlamentarna stranka sa zastupničkim klubom, jedina smo programska stranka u Hrvatskoj čija programska rješenja kopiraju gotovo sve političke opcije koje sudjeluju na ovim izborima. Za to imamo i dokaze jer je potrebno samo usporediti naših 40 političko programskih dokumenata o kojima je u protekle dvije godine provedena javna rasprava s građanima, s izbornim programima drugih stranaka. Usprkos toj činjenici, ORaH je dva puta manje spomenut od HDSSB-a, dva i pol puta manje spomenut od Mosta te osam puta manje spominjan od HDZ-a i SDP-a i to u većini slučajeva kao sporedni ili uzgred spomenuti subjekt. Jasno nam je da kao stranka koja vjerodostojno zastupa javni interes predstavljamo trn u oku mnogima. ORaH ne kalkulira i ne sklapa političke dogovore ispod stola s drugim akterima, interesnim skupinama, medijskim kućama, već otvoreno govori prema građanima te se bori kvalitetnim rješenjima i programima. I zbog toga i danas upozoravamo javnost na neprihvatljivost toga da se program javne televizije koja treba osigurati pluralnost mišljenja uređuje u kabinetima Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka", stoji u priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo