NAPAD NA MEDIJE / HND objasnio Grabar Kitarović što je posao novinara i poručio: 'Bavite se svojim poslom i ne dijelite lekcije'

Image
Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL

Posao novinarki i novinara nije raditi u interesu bilo koje politike, već u interesu javnosti

18.7.2019.
16:09
Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je priopćilo da je zgroženo "skandaloznim izjavama" predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, "nedostojnima funkcije koju obnaša, u kojima na sramotan način daje naputak novinarkama i novinarima kako da rade svoj posao".

"Poruka hrvatske predsjednice našim kolegicama i kolegama: 'Nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade ne znam u čijem interesu', osim što na vrlo ružan način i bez ikakvih argumenata optužuje naše inozemne kolege, novinarke i novinare u Hrvatskoj pokušava na vrlo perfidan način disciplinirati da svoj posao rade slijepo vjerujući samo jednoj strani, predstavnicima vlasti, a ne svojim kolegicama i kolegama koje je praktički etiketirala kao neprijatelje Hrvatske", ističe HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da su novinari od predsjednice zatražili komentar na kritike koje stižu iz brojnih svjetskih medija vezano uz njezino priznanje u razgovoru za švicarsku televiziju o tome da hrvatska policija prema migrantima primjenjuje tehniku 'pushbackova' i pritom se služi nasiljem. Nakon negativnih reakcija u zemlji i inozemstvu predsjednica države grubo je optužila švicarsku televiziju.

"Predsjednica je na kraju izjave novinarima dala uputu: 'Vi, kao hrvatski mediji, morate predstaviti hrvatsku stranu priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu', što nas sve podsjeća na devedesete godine 20. stoljeća kad su pojedini novinari, apologeti tadašnje vlasti, javno govorili: 'Ako treba, lagat ću za Hrvatsku'", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND poručuje da posao novinarki i novinara nije raditi u interesu bilo koje politike, već u interesu javnosti.

"Naš je posao tragati za istinom, ma kakva ona bila. Predsjednici Republike stoga savjetujemo da se bavim poslom koji zahtijeva funkcija na koju je izabrana i da ne dijeli lekcije novinarima", kažu u HND-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo