Prijavljeno i osam banaka / HNB prvi put dobio kaznenu prijavu! Tužio ga je dugogodišnji borac za prava dužnika u švicarcima

Osnova prijave je kolektivna presuda Trgovačkog suda prema kojoj su kamatne stope kredita u francima mijenjane nezakonito

30.10.2019.
9:00
VOYO logo

Hrvatska narodna banka prvi put je dobila kaznenu prijavu. Državnom odvjetništvu uputio ju je dugogodišnji borac za prava korisnika kredita u švicarskim francima Denis Smajo.

Uz HNB, kazneno je prijavljeno i osam banaka, a prijava se temelji na presudi Trgovačkog suda kojom je potvrđena odluka o nezakonitoj promjeni kamatne stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovođenje u zabludu, nepošteno i nezakonito jednostrano mijenjanje valutne klauzule, zavaravanje, navlačenje i nezakonito ostvarivanje velike imovinske koristi. Sve to naveo je u svojoj prijavi protiv banaka jedan od najpoznatijih boraca u slučaju ''švicarac'' Denis Smajo. 

"Na jednak način su plasirale te kredite na način da su zapravo davale manjak informacija, odnosno lažne informacije o tim kreditima i na taj način su nagovarale praktički klijente da uzimaju te navodno jeftinije kredite", kaže Denis Smajo, suradnik Udruge Potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnova je kolektivna presuda Trgovačkog suda prema kojoj su kamatne stope kredita u francima mijenjane nezakonito. Istovjetnu prijavu podnio je i Neven Tičić. Uz banke, DORH-u su prijavili i HNB koji je, kažu, posao zaštite potrošača radio nemarno. 

HNB za presudu doznao iz medija

Nakon presude Trgovačkog suda i zahtjeva Vrhovnom sudu da ujednači praksu u presudama onima koji su konvertirali kredite, korisnici kredita u francima tužbama nastavljaju protuudar na banke. Iz Udruge banaka to smatraju nepotrebnim. Naglašavaju da su banke jedino u Hrvatskoj platile milijardu eura štete te da su svi korisnici kredita lex specialisom izjednačeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi se išlo dalje stavljati jednu grupu u nekakav poseban položaj, mislimo da bi to bilo protivno pravičnosti", rekao je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

O slučaju se na naš upit oglasio i HNB. Kažu da su o kaznenoj prijavi doznali iz medija te će se očitovati isključivo nadležnim tijelima na njihov zahtjev. Zasad ih, kažu, nadležna tijela nisu kontaktirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sudovi presude u korist građana, banke bi, prema procjenama, morale isplatiti 20 milijardi kuna odštete. Taj iznos osjetilo bi svako gospodarstvo. 

Ministar financija Zdravko Marić kaže da država nije u ovim sudskim sporovima te da treba ostati nepristrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denis Smajo je formular prijave objavio na društvenim mrežama. Dosad je prijave podnijelo oko 50 građana, a očekuje da će ih ukupno biti dvjestotinjak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo