reakcija narodne banke / HNB: 'Nismo dobili obavijest o utvrđivanju sukoba interesa guvernera Borisa Vujčića'

Image

'Kao što je redovita praksa na međunarodnim skupovima te vrste, dio troškova sudjelovanja HNB-a snosio je organizator budući da je guverner bio pozivan kao govornik'

3.2.2017.
20:00
VOYO logo

Hrvatska narodna banka i guverner Boris Vujčić izvijestili su u petak da od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nisu primili nikakvu odluku ni obavijest o pokretanju postupka radi utvrđivanja sukoba interesa guvernera.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prije je izvijestilo da će u predmetu koji je pokrenulo protiv guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića utvrditi je li prekršio zakon zbog primanja nedopuštenog dara time što mu je privatna banka koju bi trebao nadzirati platila troškove puta i smještaja na privatnoj konferenciji u Austriji 2013., 2014. i 2015. te je li na konferenciji 2016. propustio "unaprijed ukloniti mogućnost da mu troškove podmiri treća osoba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vujčić je na konferenciji u organizaciji Unicredit banke u austrijskome gradu Kitzbuehelu sudjelovao nekoliko puta", navodi to povjerenstvo i dodaje da mu je 2013. i 2014. organizator platio put i smještaj, 2015. samo put, a HNB smještaj, te da je prošle godine HNB podmirio troškove, ali naknadno.

HNB u odgovoru medijima navodi da je sudjelovanje guvernera na sastancima s međunarodnim investitorima, kao što je onaj koji se svake godine održava u Kitzbuehelu u organizaciji UniCredit Bank AG Munich (Njemačka), dio njegovih redovitih dužnosti. Na toj su konferenciji redovito nazočni predstavnici središnjih banaka i ministarstava financija država središnje i istočne Europe, uključujući Tursku i Rusiju, te globalni investitori i financijske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Vujčić na tu je konferenciju nekoliko godina uzastopce bio pozivan kao govornik te je tom prigodom održao desetke bilateralnih sastanaka s investitorima. "Kao što je redovita praksa na međunarodnim skupovima te vrste, dio troškova sudjelovanja HNB-a snosio je organizator budući da je guverner bio pozivan kao govornik", ističe HNB i dodaje kako ni Zagrebačka banka d.d. ni članice Unicredit grupe koje su izravno ili neizravno njezini vlasnici nisu organizatori te konferencije.

"Vodstvo HNB-a uvjereno je da u sudjelovanju guvernera na toj konferenciji nije bilo sukoba interesa, te da neovisno i objektivno djelovanje HNB-a nije ni na koji način dovedeno u pitanje. Guverner na te sastanke odlazi isključivo u interesu Republike Hrvatske, a ne u osobnom interesu", poručuju iz HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo