GUVERNER HNB-A VUJČIĆ: / 'Spokojan sam, politika mi ne može ništa'

Image
Foto: PIXSELL, Zarko Basic

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić kazao je da se ne slaže da je inzistiranje na reviziji HNB-a pokušaj njegove smjene, prenosi Dnevnik Nove TV.

28.3.2016.
21:01
PIXSELL, Zarko Basic
VOYO logo

Vujčić je kazao da je HNB neovisna od politike već 15 godina stoga sve prepirke ne doživljava kao pokušaj političkog utjecaja:

Image
NOVI PLAN VLADE I HNB-a?: /

'Tko ne može više otplaćivati kredit za stan, vraća ga banci'

Image
NOVI PLAN VLADE I HNB-a?: /

'Tko ne može više otplaćivati kredit za stan, vraća ga banci'

Sva revizijska izvješća odlaze u Sabor

"U ovom trenutku, reviziju Hrvatske narodne banke, vanjsku, potvrđuje već Sabor i revizijska izvješća idu u Sabor. Sabor može tražiti dodatna revizijska izvješća i u ovom trenutku. Hrvatska narodna banka, osim toga, ima i Revizijski odbor u skladu s najboljom svjetskom praksom koji potvrđuje tu reviziju. Ukoliko postoje kakva pitanja i odgovori oko revizije mogu se dobiti i u ovome obliku", kaže i objašnjava da je svrha revizije da se kaže javnosti funkcionira li promatrana institucija efikasno i ekonomično: " Što se nas tiče u HNB-u mi smo potpuno uvjereni da funkcioniramo efikasno i ekonomično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslujemo ekonomično i efikasno"

"HNB, što se tiče dobiti u odnosu na BDP stoji jako dobro. Znači, samo su tri centralne banke u Europskoj uniji imale veću dobit kao postotak BDP-a, a ako gledate troškove HNB-a, u odnosu na usporedive zemlje u Europskoj uniji, samo je jedna centralna banka u Europskoj uniji imala niže troškove od Hrvatske narodne banke. Ako gledate troškove po zaposleniku, opet je samo jedna banka u Europskoj uniji imala niže troškove od Hrvatske narodne banke. Tako da smo mi vrlo uvjereni da poslujemo ekonomično i efikasno", uvjerava Guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje voditelja Mislava Bage je li spokojan da mu politika ne može ništa pronaći kako bi ga smijenila, kaže: "Naravno".

HDZ-ovac ŠEFU HNB-a: ‘Zašto ste na 12 sekundi deblokirali račun jedne banke i tko se sve naplatio?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak je čuo nešto čudno

"Nadam se da nije namjera smijeniti guvernera. Iako moram reći da je čudno čuti, što sam čuo zadnjih dana, da neki kažu, kada revizija dođe u Hrvatsku narodnu banku da će to biti neki porezni rezultati za Hrvatsku narodnu banku. Ovo malo zvuči kao da je već napisana ta revizija", smatra Vujčić.

Ako je to namjera da ga se disciplinira i stiša, u tome neće uspjeti, kaže Vujičić. HNB je neovisna institucija i tako će se ponašati, što je u interesu RH. A svaka promjena zakona mora se konzultirati s Bruxellesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo