još jedna 'hrvatska priča' / Hladnoća će im obilježiti i ovaj Božić: braća Horvat za blagdane žele tek nešto hrane

Image
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Pokušali su naći izlaz iz ove situacije uz pomoć socijalne skrbi, ali su ih odbili s obrazloženjem da je Dragutin, s jednim okom i ovoliko godina, sposoban za rad. Cijeli ih život prate tragedije

20.12.2017.
8:29
Thinkstock / Ilustracija
VOYO logo

Braća Horvat, Dragutin i Jurica iz žumberačkog Pokleka nemaju puno želja za ovaj Božić, ali bi voljeli imati barem nešto hrane na stolu. 

Sjede u kući koja samo što se nije raspala, a vjetar piri na sve strane. Društvo im pravi samo kokoš koju su im dali susjedi kako bi imali barem nešto hrane, a čuvat će je dokle god će moći nesti jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46-godišnji Jurica i 49-godišnji Dragutin žive u kući koju je njihov pradjed sagradio još 1891. godine. Nemaju vode, struje niti grijanje. Kako bi se ugrijali koriste drva koja sami posijeku u šumi u okolici kuće dok po vodu odlaze do najbližih susjeda.

A u jednoj prostoriji prastara peć i koje izlazi više dima nego topline. Nemaju niti televizor, a radio im se pokvario prije nekoliko godina. Pljesnivi zidovi, krov prokišnjava, otrcane deke... Nemaju za bolje, a zbog problema sa zdravljem nijedan od braće ne radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragutin nema oko, a Jurica ima teške epileptične napadaje i probleme s nogama. Nemaju apsolutno nikakva primanja.

Cijeli život nesretnu braću prate tragedije. U obitelji je bilo šestero braće i četiri sestre. Jedan brat objesio se ispred prostorije koju Jurica i Dragutin danas koriste kao spavaću sobu, doznaje 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvojica su se objesila ispred kuće, u štalama, koje su usput i zapalili. Donedavno je s nama živio još jedan brat, stariji je od nas, ali je prije nekoliko dana nestao. Ne znamo ni je li živ", rekao je Dragutin.

Pokušali su naći izlaz iz ove tragične situacije uz pomoć socijalne skrbi, ali su naišli na zatvorena vrata. Odbili su ih s obrazloženjem da je Dragutin, s jednim okom i ovoliko godina, sposoban za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća nemaju ni žiroračun, pa svi koji im žele pomoći pakete hrane, odjeće ili drva za ogrjev mogu poslati na adresu: Poklek 12.

Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo