Tjedna prognoza Željke Pogačić /

Hladno jutro i zubato sunce uveli su nas u tjedan velikih promjena vremena: Pogledajte što nas čeka do petka

Image
Foto: Pixell

Najhladniji dan ovog tjedna po svemu sudeći bit će utorak

1.10.2018.
13:02
Pixell
VOYO logo

U odnosu na prošlotjednu rekordno nisku temperaturu zraka, ovoga nas tjedna očekuje uglavnom prosječna listopadska svježina. I dok će se u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu berba kasnih sorti grožđa, voća i povrća većinu tjedna odvijati uz suho, ali prohladno vrijeme, za berbu maslina i ubiranje voća u Dalmaciji suhog vremena neće biti puno. Današnje hladno jutro i zubato sunce uveli su nas u prvi pravi jesenski mjesec - listopad. I današnji sve oblačniji dan pojačat će taj jesenski dojam.

MORE: Na Jadranu će grmljavinski pljuskovi prema kraju dana biti sve češći i jači. Najviše se kiše očekuje kasnije navečer i u noći na utorak. U Istri, osobito uz zapadne obale, na kvarnerskim otocima i na zadarskom području veća je vjerojatnost za izraženije pljuskove pa bi se lokalno do jutra moglo skupiti više od trećine oborine koja uobičajeno padne tijekom cijelog listopada. Jako će jugo na sjevernom dijelu Jadrana oko ponoći okrenuti na buru. U Velebitskom će kanalu, dakle od Bakarskog zaljeva do Novigradskog mora, do jutra ojačati na jaku s udarima mjestimice i preko 120 km/h. Takvom silinom rastjerat će oblake pa u prijepodnevnim satima na sjevernom Jadranu očekujte više sunčanih razdoblja.

Južnije, naprotiv, većinu utorka ostaje oblačno uz slabu i povremenu kišu. Iako se velika količina kiše ne očekuje, bit će dovoljna da odgodi radove na otvorenom. Najpovoljniji dan bit će srijeda, osobito od sredine dana kad se i u Dalmaciji očekuje prestanak oborina i potpuno razvedravanje. Uz slabiji vjetar bit će svakako ugodnije i toplije nego prethodnih dana. Nažalost, izgledno je da ni u drugom dijelu tjedna nema prave stabilizacije vremena. Svakako pratite naše prognoze za precizniji razvoj vremena u drugom dijelu tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Prognoza za more

KOPNO: Oblaci će do kraja ponedjeljka sve više prekrivati nebo kopnene Hrvatske. Do 20 sati očekujemo suho, samo je rijetko moguće malo kiše. Najveća vjerojatnost za nju bit će uz granicu sa Slovenijom, u gorju i unutrašnjosti Istre. Kasnije navečer pljuskovi će zahvatiti i ostatak sjeverozapadne Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije, a u noći i dijelove zapadne Slavonije. Ne očekuju se značajne količine kiše, ali bit će dovoljne da prekinu sušni period koji imamo u nekim dijelovima unutrašnjosti. U istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu slaba je kiša moguća tek u srijedu prijepodne.

Izgledno je da će utorak u središnjim predjelima i ostatku Slavonije biti uglavnom oblačan, tek rijetko uz poneki pljusak i to uglavnom do podneva. Utorak će obilježiti oblaci i neugodni hladni sjeverac. Posvuda će zato osvježiti pa najviša dnevna temperatura neće prelaziti 16 °C, u gorju 13 °C. Od srijede ponovno sunčanije i manje vjetrovito. Danju će biti sve toplije, a u petak ponovno stižu dvadesetice. Jedino će jutra biti još prohladna pa će slojevita odjeća biti najbolje rješenje.  

Image
Foto: Vijesti.hr

Prognoza za kopno

Dakle, radove i boravak na otvorenom morat ćete ovoga tjedna prekinuti zbog kiše. Na kopnu nakratko, uglavnom samo u prvom dijelu utorka, dok će na moru ipak trebati pomnije planiranje započetih aktivnosti i nadmudrivanje s prilično promjenjivim vremenom. Naravno, detaljne o vremenu po regijama iz dana u dan donosimo unutar emisija RTL Danas u 18:30 i RTL Vrijeme u 16:30. A za svaki slučaj, redovito ih za vas objavljujemo i na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme gdje možete postaviti i meteo-pitanja vezano uz vaše osobne potrebe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo