VELIKE NELOGIČNOSTI / Hrvatska hitna helikopterska služba pokriva Srbiju, BiH, Crnu Goru i Mađarsku umjesto Slavonije i naših otoka: 'Radi se o novcima'

Image
Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Turuček je komentirao nacrt ugovora za hitnu helikoptersku medicinsku službu ministra zdravstva Vilija Beroša

7.1.2023.
12:09
Goran Kovacic / Pixsell
VOYO logo

Mladen Turuček, predsjednik udruge HELP, za N1 je govorio o novom planu za hrvatsku hitnu helikoptersku medicinsku službu u kojem je pronašao velike nelogičnosti.

Komentirao je nacrt ugovora za hitnu helikoptersku medicinsku službu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o novcima. Nažalost, ne znam koliko je novaca predviđeno, ali unutra je sve što bi sutrašnji helikopterski operater trebao uspostaviti u bazi da bi mogao spašavati ljude", rekao je te napomenuo kako u ovom planu postoje velike nelogičnosti.

Image
Foto: Pixsell, Ivo Čagalj

"U nacrtu ugovora stoji da bi trebale biti uspostavljene četiri baze: Klisa u Osijeku, Pleso u Zagrebu, Divulje u Splitu te Krk. Ovdje nije naveden Dubrovnik, a vidi se da postoje rupe jer ovi krugovi koje vidimo su 80 kilometara od baze, što znači da u dijelovima izvan krugova ljudi neće biti pokriveni sa mogućnošću da im život bude spašen", komentirao je te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbog toga što je osječki aerodrom jako blizu granice, polovica kapaciteta pokrivanja teritorija helikoptera, umjesto da pokrije Slavoniju, pokriva Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku, a Hrvatsku – čiji će građani platiti tu službu – ne pokriva. Isti problem postoji u Dubrovniku čiji aerodrom pokriva teritorij Crne Gore, umjesto da pokriva hrvatske otoke", napominje.

Heliodromi bi trebali postojati tik uz bolnice

Velik problem pravi i prevelika udaljenost heliodroma od bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što je mana svim tim heliodromima je što se moraju koristiti bolnička kola da se ugrožena osoba preveze iz helikoptera do bolnice", istaknuo je i dodao kako bi heliodromi trebali postojati pokraj bolnica ili na bolnicama.

Image
Foto: PIXSELL, Goran Kovacic

“Ovo što nam se događa danas s eurima, ja se bojim da će nam se slična stvar dogoditi s hitnom službom. Da bi normalno sustav funkcionirao, u tim krugovima djelovanja heliokoptera mora postojati barem jedna bolnica koja bi prihvatila sve vrste životno ugroženih osoba. Ako toga nema, onda imamo problem, jer voziti iz Splita u Zagreb je gubitak zlatnog sata i to je za mene nevjerojatno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja ne vjerujem da je netko ponudio takvu soluciju da se stavljaju na aerodrome baze za medicinske helikoptere jer se tako u svijetu ne radi".

Kad je riječ o izgradnji heliodroma kod Rebra, kaže: “Rebro ide u treću fazu izgradnje heliodroma, rade jedan novi trak. Nažalost, izgleda kao da to radi netko tko nema blage veze što je to zlatni sat i što je hitna pomoć. Ideja im je da izgrade heliodrom na garaži, a to mjesto je udaljeno od hitne pomoći između 300 i 500 metara. Ne poštuje se iskustvo onih koji već 50 godina to rade, da prekopiramo njemačke i austrijske sustave. Naći ćemo se vjerojatno u čudima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo