Djeca sad ne mogu u školu / Roditelji iz Zagreba 11 godina vozali djecu Europom i poučavali ih u kombiju: 'Živjeli smo neprimjereno'

Image
Foto: shutterstock

Djecu sada nije moguće upisati u školu jer otac nije suglasan s tim

31.10.2019.
16:37
shutterstock
VOYO logo

Troje djece iz okolice Zagreba u dobi od 7, 9 i 11 godina, baš kao i njihovi vršnjaci, trebali bi pohađati osnovnu školu, no to ne čine i nikada nisu jer su svoje djetinjstvo proveli s roditeljima u kombiju putujući Europom.

Sada, kada ih majka napokon želi upisati u školu, to nije moguće jer otac, s kojim majka i djeca više ne žive, nije dao suglasnost da se djeca upišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam u Centru za socijalnu skrb, Uredu državne uprave, Obiteljskom centru, kod pravobraniteljice za djecu, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu demografije. Ne znam više kome bih se obratila osim medijima. Naime, u svim institucijama su mi rekli isto: oni ne mogu ništa dok ne dobiju odluku suda. "Odluke nema, vrijeme prolazi, a moja djeca i dalje ne idu u školu", kazala je majka za Jutarnji
list
.

Preživljavali od dječjeg doplatka

S bivšim je partnerom bila u vezi 12 godina tijekom kojih su dobili četvero djece. Partner se nije htio zaposliti iako je visokoobrazovan, a preživljavali su samo od dječjeg doplatka i rodiljne naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na očev hipijevski način života, dodaje, na njegovo su inzistiranje posljednjih sedam godina putovali Europom u kombiju.

"Spavali bismo bilo gdje, ilegalno, na svakakvim mjestima. Djecu sam prala kako sam  stigla, u potoku ili pod pumpom za vodu koju bismo našli putem. Često nismo imali što jesti. Kada nismo putovali, živjeli smo u kući njegove majke i svi smo spavali u jednoj sobi. Život koji smo vodili nije bio nimalo primjeren za djecu, govori majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školovali su se putem

"On je inzistirao da djeca ne trebaju ići u školu te ih zbog toga nismo ni upisali. Ja sam se tada s tim slagala jer sam bila pod njegovim utjecajem iako sam željela da djeca idu u školu. Učila sam ih kod kuće koliko sam god mogla. Čak smo završili na sudu jer smo okrivljeni da ne šaljemo djecu u školu te smo dobili novčane kazne", priča majka za Jutarnji. Ni tada djecu nisu upisali u školu.

Djecu odveo u Njemačku

Sud je donio presudu 2018. godine te su morali platiti minimalnu kaznu od 333 kune jer su oboje bili nezaposleni. Sud je odredio i da se djeca moraju upisati u školu, no to se nije dogodilo jer je otac s djecom otišao u Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost dala sam mu pisanu suglasnost da se s tim slažem jer nisam imala ni kuću, ni posao, bila sam praktički na ulici. Imali smo usmeni dogovor da će mi, nakon što stanem na noge, vratiti djecu", dodaje.

U kolovozu je otišla po djecu u Njemačku. Kaže kako ih je njezin bivši partner trebao dovesti u Hrvatsku, ali mu se, kaže, "nije dalo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada u školu - ne mogu

Napominje kako je htjela djecu upisati u školu po mjestu stanovanja, no nije mogla jer nema suglasnost bivšega partnera, a djeca su navodno bila upisana u školu u Njemačkoj gdje je bivši suprug bio domar, no nije jasno koji su razred pohađali.

"Kada sam pitala u Ministarstvu obrazovanja zašto se moja djeca ne mogu tu upisati u školu, rekli su mi da su upisana u školu u Njemačkoj. Kada sam zvala tu školu, rekli su da se djeci, ako se upišu u neku drugu školu, prekida upis u školi u kojoj su trenutačno. Još se vode kao da su upisani u Njemačkoj, a nitko mi ne zna dati informaciju kako riješiti taj problem", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Centra za socijalnu skrb u Zagrebu odgovorili su za Jutarnji da u slučaju kada se roditelji ne mogu dogovoriti, o tome mora žurno odlučiti sud, no u ovom slučaju ni to nije moguće jer se čeka presuda drugog postupka koji se vodi zbog odlaska djece u Njemačku.

Otac je preko odvjetnice izjavio da je "izjava majke netočna" te zaprijetio tužbom, javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo