FOTO: / 'Sagradili' elektranu pred Vladom

'Ombla je početkom 20. stoljeća smatrana najvećom podzemnom rijekom na svijetu, a danas imamo percepciju da je jedna od najmanjih rijeka na svijetu.

30.5.2012.
12:47
VOYO logo

Zelena akcija zatražila je da javnost sazna zaključke završenog postupka revizije studije utjecaja na okoliš za projekt Hidroelektrane Ombla. Vlada ih ignorira i ne odgovaraju im hoće li se s projektom nastaviti, stoga su im ispred "kućne adrese" na Markovom trgu napuhali veliku hidroelektranu.

Upozoravali i na Lešće, ali nitko nije slušao

Poruka je da se zaustavi izgradnja Omble "koja ne drži vodu". Struka i javnost su joj rekli ne, ali Vlada ne odustaje, pojasnila je Jagoda Munić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obećano je da će se rezultati objaviti prije dva mjeseca", kazala je, najavljujući da će ponovno uputiti zahtjev Vladi za objavu revizije.

Nužno je, ističe, da se što prije odustane od projekta jer je on užasno skup, kako porezni obveznici ne bi uludo plaćali ogroman kredit od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 123 milijuna eura za njegovu izgradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On će vjerojatno poskupjeti, kao i u slučaju HE Lešće, za koju se nakon probnog rada dokazalo da nanosi nepovratnu štetu okolišu, dolazi do erozije tla i cesta, lokalno stanovništvo trpi poplave, upozorava Munić.

Ugroženo vodocrpilište Dubrovnika

"U slučaju izgradnje HE Ombla, šteta bi bila daleko veća. Radi se o 140 metara visokoj brani unutar špiljskog sustava, unutar zemlje. Ako dođe do štete, sanaciju će biti teško napraviti. To je područje krša i postoji mogućnost da se zapravo nikako ne mogu zatvoriti prolazi unutar krša i akumulacije. Područje Omble je vodocrpilište za Dubrovnik i dođe li do šteta, mogao bi ostati bez pitke vode. Povrh toga, to je vrlo trusno područje", upozorava Munić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ivo Lučić, ekspert za krš, približio je novinarima o čemu je riječ premda ističe da se moraju najprije vidjeti studije koje Vlada drži za sebe.

Lutrija u koju se razuman ne upušta

"Ombla je početkom 20. stoljeća smatrana najvećom podzemnom rijekom na svijetu, a danas imamo percepciju da je jedna od najmanjih rijeka na svijetu. To je neobičan obrat", kazao je Lučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njoj znamo vjerojatno ukupno nekoliko promila i na temelju toga nitko ne može zaključiti što se s njom može dogoditi.

"Ovo je užasno velika lutrija koju sebi vjerojatno nitko i nigdje nije priuštio na ovakav način", poručuje, dodajući da je vrlo jasno koja će državna institucija biti odgovorna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zapravo i najbogatije stanište podzemne faune na svijetu. Zaista je sramotno da je HEP u ovu priču ušao, a Vlada je na to pristala, temeljem studije koja kaže da ondje nema podzemne faune. To je kao da ja vama kažem da ne postojite", zaključuje.

Zašto Dubrovniku nestane struje čim puhne bura?

Alternativa može biti solarna energija i vjetroelektrane, selidba izvora energije bliže gradovima, a prvenstveno sprječavanje gubitka energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo velike gubitke u elektrodistribucijskoj mreži, oko 20 posto što je daleko više nego u Europi", navodi Munić ističući da je to razlog zašto u Dubrovniku nestane struje čim puhne bura.

Je li izgradnja resorta na Srđu moguć razlog zašto se pribjegava ovako velikom zahvatu u okolišu, upitana je Munić. Potvrdila je da bi stotine vila i hotelski kapaciteti ondje zahtijevali ogromne količine vode i energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Indirektno ova dva projekta imaju veze, jer ne vidimo kako je izgradnja isplativa. Jedino uz drugi projekt poput izvoza pitke vode ili Srđa", smatra Munić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo