ekspresna reakcija / HGSS ponovno na razini zadatka: Dvoje penjača spašeno s Paklenice sat i pol nakon poziva upomoć

Image
Foto: HGSS/www.gss.hr

Prvi kontakt s unesrećenima u stijeni je bio u 21:45h da bi već u 23:15h bili izvučeni na vrh stijene

19.10.2018.
12:39
HGSS/www.gss.hr
VOYO logo

U četvrtak oko 18:45 sati na dežurni telefon HGSS-ove stanice u Zadru zaprimljen je poziv u pomoć od strane dvoje penjača, stranih državljana, koji su se našli u bezizlaznoj situaciji u stijeni Anića kuka u NP Paklenici. 

Penjači su zapeli u 300 metarskom smjeru Brahm na 80-tak metara ispod vrha stijene. Kako im je to bio zadnji smjer kojeg su penjali tog dana, drugi penjač zbog iscrpljenosti nije mogao nastaviti kretanje prema izlasku iz smjera, a prvi penjač nije mogao samostalno izvući partnericu te su putem žurnog broja 112 zatražili pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dojave na teren je izašlo 12 spašavatelja od kojih su dvoje već bili u neposrednoj blizini parka. Prvi kontakt s unesrećenima u stijeni je bio u 21:45h da bi već u 23:15h bili izvučeni na vrh stijene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dio spašavatelja je unesrećene otpratio do parkinga u 00:40h čime je ovaj dio noćnog spašavanja okončan. Druga ekipa je imala zadatak raspremiti užad i opremu kojom su unesrećeni izvučeni na sigurno.  

Kada se drugi dio ekipe spustio iz stijene u 01:50h, 12 spašavatelja je krenulo svojim domovima na zasluženi odmor. U akciji je sudjelovalo 10 članova HGSS Stanice Zadar te po jedan član Stanica Ogulin i Split", izvijestio je HGSS na svojim stranicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo