Hepovci udarili po 'djetinjastom' Čačiću

Iz strukovnog sindikata žestoko su kritizirali Čačića da u HEP želi postaviti politički podoban kadar, a ne stručnjake.

27.2.2012.
15:21
VOYO logo

Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede - Tehnos - oštro je danas kritizirao novu Vladu s naglaskom na njezinog potpredsjednika i ministra gospodarstva Radimira Čačića zbog postavljanja kadrova u HEP po stranačkom ključu. Sindikalistima je i "dodatno sumnjivo, problematično, pa čak i nezakonito što se investiranjem namjerava upravljati izravno iz Ministarstva gospodarstva."

Otkud nekome ideja, pitaju se, da će HEP-om bolje upravljati kadrovi izvana, koji pojma nemaju o poslovnom sustavu HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrijeđate inteligenciju naroda'

"Izgovor da treba postaviti stranačke kadrove jer su oni 'lojalni' je politička demagogija i vrijeđanje inteligencije naroda. Lojalan mora biti svatko koga postavi vlasnik jer će u suprotnom biti smijenjen. U političkom kadroviranju najveći problem je filozofija upravljanja političkih kadrova jer oni ponajprije žele zadovoljiti onoga tko ih je postavio a tek onda razmišljaju o dobrobiti poduzeća. Odluke se provode bespogovorno, bez obzira koliko one bile štetne za poduzeće. Takvo ponašanje je odvelo u propast mnoštvo hrvatskih poduzeća, a mi ćemo danas dokazati da se postavljanjem Uprave na ovaj način, HEP-u zadaje možda i smrtni udarac", oštro zaključuje sindikat.

'HEP nije nečija privatna prčija'

Te nastavlja u istom tonu: "Ovakvo ponašanje, koje gledamo godinama, preraslo je u bezobrazluk. HEP i HEP-ova imovina je nacionalno blago svih hrvatskih građana, nije svojina vladajućih, niti pojedinih stranaka, a ponajmanje je nečija privatna prčija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP je, ističu, izvrgnut kontinuiranom državnom intervencionizmu u obliku regulirane cijene električne energije, potpora posrnulim poduzećima poput TLM-a i Diokija, uzimanjem dobiti za krpanje državnog proračuna, koruptivnim radnjama stranački postavljenog kadra i sl.

'HEP je krava muzara'

"Kad HEP ne bi bio Vladina krava muzara, svake bi godine iz vlastitih sredstava mogao investirati izgradnju jedne nove velike elektrane. S ovakvim, neplanskim investiranjem, za 3 do 4 godine pričat ćemo u prezaduženom HEP-u, kao što danas govorimo primjerice o poduzećima Autoceste Rijeka-Zagreb ili HAC-u", ističu iz strukovnog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naročito ih brine plan Radimira Čačića da u ovoj godini poveća plan investicija za milijardu kuna, i to u dalekovodnu mrežu i ostalu infrastrukturu. "To su investicije koje nisu planski osmišljene, već se realiziraju na osnovu administrativno-političkog naloga. Novci će biti potrošeni bez analize stvarnih potreba, dakle dobrim dijelom nepotrebno, a samo da bi se reklo kako su investicije povećane", ističu. Brine ih i što se ne kaže izvor iz kojeg će se financirati, a poskupljenje električne energije se ne spominje. "Očigledno je da se očekuje galopirajuće zaduživanje HEP-a", strahuju iz Tehnosa.

'Čačić je djetinjast'

Kritizirali su Čačića zbog njegove izjave da će dati ostavku do rujna ne ispuni li svoj plan investicija, drže je djetinjastom u stilu one: "Dajte mi bombona ili neću ručati". Problematičan im je i plan da se s poslovnim planovima i investicijama HEP-a direktno upravlja iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija jer je to, navode, protivno postojećim energetskim zakonima i direktivama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije jasno čemu onda uopće služi menadžment, nadzorni odbor, struka i 14.000 zaposlenih u HEP-u, čemu služe tijela Ministarstva gospodarstva, ako će se iz Centra direktno upravljati poslovnim planovima i investicijama. Očito da netko silno želi imati monopol na investicije u energetici", zaključuju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo