energetska kriza / HEP diže milijardu eura kredita i za kupnju plina. Vlada će reagirati i na poskupljenje goriva idući tjedan

Ministar gospodarstva Filipović poslao jasnu poruku da očekuje i od naftnih kompanija da podnesu teret poskupljenja

3.6.2022.
19:44
VOYO logo

Borba protiv energetske krize neće biti moguća bez zaduživanja. Vlada je odlučila dati jamstva HEP-u za dva kredita do čak milijardu eura, a 600 milijuna bit će za osiguravanje ugljena, toplinske energije, plina i električne energije.

"Ne znači da će biti iskorišteno 600 milijuna eura. To je odobrenje da HEP može ući u razgovor s bankama kako bi imali taj novac na raspolaganju da u svakom trenutku mogu osigurati opskrbu energentima u našoj domovini", rekao je danas Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 400 milijuna eura kredita HEP će tražiti za punjenje skladišta plina Okoli. Zalihe se pune, spremamo se za kriznu jesen.

"Trenutak da smo otporni, da je gospodarstvo snažno, da je nezaposlenost nikad manja, zaposlenost nikad veća, da imamo potrebe na tržištu rada za brojnim zaposlenicima tijekom turističke sezone koja prema najavama ministrice Brnjac djeluje jako dobro i trebala bi biti čak i bolja nego lanjska", poručuje premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLOVENSKI PREMIJER /

Janša: 'Nafta je manji dio problema, najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin'

Image
SLOVENSKI PREMIJER /

Janša: 'Nafta je manji dio problema, najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin'

U takvoj zemlji blagostanja nitko ne bi ni znao za energetsku krizu da povremeno ne svrati na benzinsku postaju gdje su cijene nikad veće. Vladina uredba o smanjenim maržama i trošarinama je istekla, za utorak se najavljuje novo poskupljenje od gotovo kunu po litri, a Vladine odluke nema ni danas. Reagirat će u ponedjeljak. Još se rade analize i čeka zatvaranje burzi.

"Dok god nije cijeli tjedan završen, ne može se govoriti o preciznoj cijeni, danas je cijena malo pala u odnosu na jučer. Čekamo, imat ćemo sutra konkretan izračun. Nema smisla govoriti o nekim predikcijama kad će se vrlo brzo zatvoriti trgovanje", kaže ministar Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok građani plaćaju rekordne cijene, država kroz poreze i trošarine, a naftne kompanije kroz prihode zarađuju.

No, ako benzin zaista u utorak poskupi predviđenih 70 lipa, a dizel čak 90 lipa po litri, čak i da Vlada skroz smanji trošarine do EU direktivom dozvoljene razine, poskupljenje bi se samo umanjilo. Zato se očekuje intervencija i u marže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom kvartalu ove godine INA je ostvarila neto dobit od čak 586 milijuna kuna, što je 9 posto više nego u istom razdoblju lani, a PETROL Grupa ima dobit 244 milijuna kuna, odnosno 17 posto više. Zato ministar očekuje i njihov doprinos.

"Očekujemo da svi sudjeluju u tom procesu i da gospodarski subjekti u određenoj mjeri pridonesu toj situaciji, na način da imaju razumijevanja", poručuje ministar Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će razumijevanja imati Vlada, a koliko razumijevanja će tražiti od naftnih kompanija, doznat ćemo već u ponedjeljak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo