HDZ /

u nemogućoj misiji izmišljanja bolje prošlosti

HDZ-ovci se ponašaju kao da do jučer nisu vladali i kao da brojni među njima nisu predano radili na upropaštavanju ove zemlje.

24.2.2012.
11:25
VOYO logo

HDZ-ovci se ponašaju i govore kao da oni do jučer nisu bili na vlasti i svojim odlukama umnogome pridonijeli stanju u kojem se zemlja danas nalazi. Zemlja je pred bankrotom, stranka im je pod optužnicom, bivši šef im je na optuženičkoj klupi, a Hrvatska demokratska zajednica zabilježila je težak poraz na parlamentarnim izborima.

Umjesto da se pokriju ušima i šute (ili još bolje, napuste politiku), od prvih dana nove Vlade HDZ-ovci su njezini najveći kritičari – i to licemjerni kritičari. Pritom se ponašaju kao da svi mi pojma nemamo tko su Jadranka Kosor, Ivan Šuker, Domagoj Milošević ili, bože sačuvaj, Tomislav Karamarko. Kao da, poput njih, bolujemo od amnezije, pa se ne sjećamo da su i oni uhićivali u gluho doba noći, primjenjivali pretjeranu silu, pravili se da provode strukturne reforme i pokreću investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nepodnošljiva lakoća HDZ-ovog licemjerja naročito je postala vidljiva tijekom mljekarskih prosvjeda.

Kako to radi Jadranka...

Prvo je Jadranka Kosor zgranuta uhićenjem mljekara pozvala Zorana Milanovića da dođe u Sabor i da to objasni. Poslužila se lažima da nam objasni da oni, eto, nikada nisu uhićivali u gluho doba noći, pa čak ni u Varšavskoj. No, upravo u gluho doba jedne noći u veljači 2010. godine njezin ministar Tomislav Karamarko uhitio je mirne aktiviste Prava na grad i Zelene akcije u zagrebačkoj Varšavskoj. Radi se o jednom od najsramotnijih uhićenja izvršenih u ovoj državi, kada je policija iskorištena u svrhu zaštite interesa krupnog kapitalista koji je zauzeo javnu površinu u centru grada da bi tu izgradio svoju privatnu garažu. Ministar policije Karamarko prosvjednike je tada nazivao Indijancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni detalj nije prošao bez javnosti, a ovo se događalo u gluho doba noći kada to nisu mogli pratiti ni mediji. Ne želimo da Hrvatska bude policijska država i da pregovori počinju i završavaju treniranjem strogoće", poručila je povodom uhićenja mljekara njihova preobraćena zaštitnica Jadranka Kosor.

Karamarkova policija

O uhićenjima se morao očitovati i još jedan pretendent na čelnu poziciju šefa stranke pod optužnicom za korupciju. Karamarko je ustvrdio da dok je on bio na čelu policije, akcije su se izvodile pred cijelom hrvatskom javnosti. Zaključio je i da ova vlast ovakvim uhićenjima šalje poruku: "Nemojte prosvjedovati, to vam se ne isplati, mi ćemo sve pohapsiti." S druge strane, Karamarkova policija je 2005. poslala 50 specijalaca na prosvjednike seljake u Općini Dežanovac, a 2010. na prosvjednike u Virovitici. Iako sada govori kako su prosvjednici nasrtali na policajce, ali da oni nisu reagirali, u Virovitici je prema medijskim izvještajima istučeno najmanje troje ljude.

Šukerova 'ćitaba'

Da im je bolje ne kritizirati Kukuriku vladu ni oko kadroviranja u državnim poduzećima, pokazala je i jučerašnja izjava bivšeg ministra financija Ivana Šukera.

"Kolega Radoš je u jednom demagoškom političkom govoru rekao niz netočnosti, a jedna je ključna. Dakle, ne govori se o podjeli plijena ili stranačkoj preraspodjeli. Sjetite se samo izjave predsjednika HNS-a i prvog potpredsjednika Čačića kad su ga pitali kako će raspodijeliti poduzeća. On je rekao: 'Dajte, molim vas, pa nismo mi HDZ pa ćemo dijeliti.' A danas se vidi je li jesu ili nisu. I kakve su podjele gdje se miču stručni ljudi, a dovode stranački podobni ljudi", rekao je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Šuker je i kritizirajući proračun Kukuriku koalicije prozvao novu Vladu da nema snage provesti strukturne reforme.

Tihi Kalmeta kritizira u Zadru

Ne želimo da Hrvatska bude policijska država i da pregovori počinju i završavaju treniranjem strogoće.Potrebu da se oglasi oko proračuna osjetila je i bivša premijerka Jadranka Kosor. "Ovo je loš start, loš uvod u izradu proračuna. Vlada današnjim odlukama ne obećava ništa dobroga, ništa nije u skladu s najavama iz kampanje. Potvrđuje se da u kampanji nisu govorili o stvarnom programu. Ili ga nisu ni imali ili su ga skrivali, a to će vrlo brzo doći na naplatu", kaže pripadnica stranke čije će posljedice vladavine plaćati još generacije nakon nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar prometa Božidar Kalmeta, kojeg bi se slobodno moglo zvati i 'ministar Afera', nedavno je u Zadru kritizirao Kukuriku vladu da je na čelo Upravnog vijeća Lučke uprave postavila Riječanina, a ne Zadranina. Iako bi stručnost šefa uprave trebao biti temeljni kriterij, a ne njegovo mjesto rođenja, napomenimo ipak da su i za vrijeme Kalmetina mandata na čelo Luke došli ljudi iz Zagreba i Križevaca.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo