GRAĐANI IZGUBILI I VOLJU I VJERU? / HDZ-u ministri odlaze zbog korupcije, ali stranci rejting ne pada: 'To je shizofrena situacija, moramo se zapitati...'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Nije uzaludno boriti se, a rezultat će ovisiti o tome koliko će građani biti aktivni. Izbori su samo jedan dio sudjelovanja', upozorava politolog

13.7.2022.
7:04
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Politolog Berto Šalaj i profesor na Fakultetu političkih znanosti za N1 je komentirao odlazak Reformista iz koalicije, no prije svega postojani rejting HDZ-a. Navodi da za premijera Andreja Plenkovića nije problem parlamentarna većina već što se događa njegovim aktualnim i bivšim ministrima. "Nekoliko ih je iz Vlade otišlo zbog ozbiljnih optužbi o korupciji", rekao je Šalaj.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, HDZ je stabilan između 27 i 30 posto pa se čini da je to, kako kaže, pomalo shizofrena politička situacija u Hrvatskoj gdje ministri zbog korupcije odlaze, a popularnost stožerne stranke u koaliciji ne opada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo se zapitati o predstavničkoj demokraciji u Hrvatskoj, kako taj sustav ovdje djeluje. S jedne strane ozbiljne optužbe za korupciju, a s druge strane HDZ i Plenković imaju relativno stabilnu potporu", ističe. Dodaje kako je očito da su građani izgubili i volju i vjeru u političko djelovanje, a to je očito i na odazivu na biralištima.

'Demokracija je proces i treba se usavršavati'

"Što je manje sudjelovanja građana, to je manje demokracije, odnosno što je odaziv niži, to je većim strankama kao što je HDZ bolje", kaže Šalaj. Ističe da je iz današnje perspektive teško biti jako optimističan, ali demokracija je proces i stalno se iznova treba usavršavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je što se devedesetih godina kad je prihvaćena demokracija mislilo da je ta priča završena. Pokazuje se da nije uzaludno boriti se, a rezultat će ovisiti o tome koliko će građani biti aktivni. Izbori su samo jedan dio sudjelovanja i oni su središnji dio predstavničke demokracije", poručuje politolog Berto Šalaj.

Komentirao je izbore u Splitu i rekao da je problem HDZ-a sada još veći jer nije reagirao nakon prošlih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vice Mihanović je bio duboko politički kompromitiran pričom o njegovoj disertaciji u Osijeku, ali je ostao na čelu gradske organizacije. Vidjet ćemo može li HDZ iznjedriti nekoga tko bi mogao dobiti šansu za tri godine boriti se, pretpostavljam, protiv Ivice Puljka".

Za SDP kaže da se našao u situaciji da su svi oni koji su protiv HDZ-a i Keruma otišli Ivici Puljku, i tu je SDP izgubio te glasove. Imaju puno problema na nacionalnoj i razini grada i treba puno više raditi da bi se nešto postiglo. Njima preostaje, dodaje, odluka hoće li podržati Ivicu Puljka u gradskom vijeću i biti dio te većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo