prijava troška / HDZ u kampanji priskrbio najviše donacija, SDP rekorder u izbornoj potrošnji

U ponoć ističe rok političkim strankama za objavu izvješća o dosadašnjoj potrošnji u izbornoj kampanji, te liste donatora. Najveće stranke to su već učinile: vladajuća koalicija Hrvatska raste najrastrošnija je s potrošenih više od 10 milijuna kuna, dok je HDZ skupio - najviše donacija

2.11.2015.
18:36
VOYO logo

Izborni letci, sitni pokloni, šuškavci... Sve to košta. Prema podacima koje su objavile stranke, samo deset najvećih lista već je potrošilo 18 milijuna kuna u kampanji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rastrošnosti prednjači SDP-ova vladajuća koalicija s više od 10 milijuna troškova. Slijedi je HDZ-ova Domoljubna koalicija s 3, 8 milijuna potrošenih kuna,a zatim redom Čačićeva i Josipovićeva Uspješnja Hrvatska, HDSSB, IDS, Most...

Potrošnja vladajućih možda ne bi čudila kada ne bi bilo i liste donacija gdje su - na samom začelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donatorske večere HDZ-u su priskrbile najviše donacija - 2,44 milijuna kuna, potom po uspješnosti prikupljanja novca slijede HDSSB, Uspješna Hrvatska, MOST. SDP je prijavio samo 32 tisuće a IDS nula kuna donacija!

"Mi smo bili uvijek transparentni, i prikazivali sve što smo dobivali...donacija koliko je bilo bilo koliko je bilo, ne organiziramo večere ne vučemo ljude za rukav, tako da tko da - dobro da...Ne želimo ljude prisljavati, a oblik večera je oblik prisile", rekao je Mirando Mrsić, član Glavnog odbora SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim komentirati oporbu budući, samo mogu reći da je to naš način i stil komunikacije s biračkim tijelom. Donacije su prihod s donatorskih večera, još nije gotovo još u Split", kazala je Josipa Rimac, direktorica izborne kampanje HDZ-a.

SDP u troškovima prednjači jer je jedini počeo naveliko s televizijskim oglašavanjem, a skupo ga je koštao i američki konzultant Alex Brown.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No koštaju i Bandićeve betmenice, a bome i crne odore.

"Potrošit ćemo milijun i 200 tisuća kuna... Što će meni kampanja, pa ja sam kampanja, ja sam hodajući PR", izjasnio se Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recept je - sad ili nikad, naši članovi i zastupnici su prepoznali da su ovo povijesno važni izbori za HDSSB", rekao je Dragan Vulin (HDSSB), predsjednik HDSSB-a.

Razotkrivanjem donatora, razotkrivaju se i zanimljive interesne povezanosti. Primjerice, ogromna donacija od čak 150.000 kn - naftnog magnata Ivana Čermaka zelenoj stranci Orah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo tražili donaciju od Croduxa iznenadili smo ali nam je to prihvatljivo - kompatibilni smo stavovima oko ugljikovodika. Oni su podržali i našu kampanju 'Reci ne bušenju Jadrana'", prokomentirao je Dean Šarčević, glasnogovornik ORaH-a.

Manje stranke kažu - ne možemo se mjeriti s većima koje milijune dobivaju iz proračuna pa bi najradije mijenjali model financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema smisla političke stranke plaćati iz proračuna, pogotovo u milijunskim iznosima", izjasnio se Drago Prgomet, kandidat Mosta Nezavisnih lista.

Ivo Josipović, kandidat koalicije Uspješna Hrvatska, naglasio je da ne smiju dopustiti da krupni kapital ovlada političkih procesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financiranje stranaka nikad nije dovoljno transparentno.

"Na prošlim izborima veliki broj stranaka i kandidata nije predao svoja izvješća . 22 posto stranaka nije predalo", pojasnila je Davorka Budimir, Transparency International Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Državnom izbornom povjerenstvu kažu - i ovaj put još se čekaju izvješća velikog broja lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo