HDZ: / Robić Škarica nije 'naš čovjek' u Vijeću HRT-a!

'Jučer smo na sjednici Odbora bili izvrijeđani, bilo je i prijetnji da će svi oporbeni članovi Odbora dati ostavku, što je pritisak na Odbor', kazao je HDZ-ovac Markovinović.

3.2.2010.
14:46
VOYO logo

HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za informatizaciju i medije oštro su danas odbacili tumačenja predsjednika Odbora Nenada Stazića (SDP) da odbijanjem imenovanja Vere Robić Škarice u programsko vijeće HRT-a pokušavaju opstruirati izbor glavnog ravnatelja javne radiotelevizije.

arti-201002030260006"Jesmo za to da oporba izabere 11. člana Vijeća, ali samo ako nije u sukobu interesa", poručili su HDZ-ovci s konferencije za novinare u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stazićeve je optužbe Sunčana Glavak nazvala neosnovanima i ispolitiziranima, ističući da HDZ-ovi zastupnici žele samo da se pri izboru članova Vijeća poštuje zakonska procedura.

Njezina stranačka kolegica Ljubica Lukačić objasnila je da HDZ ne sumnja u stručne kvalitete SDP-ove kandidatkinje, ali da je neprihvatljivo da u Vijeće uđe tajnica Hrvatskog filmskog saveza, jer bi mogla doći u sukob interesa, što Zakon o HRT-u izrijekom zabranjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nam palo na pamet bojkotirati izbor glavnog ravnatelja HRT-a, želimo samo provoditi zakon", naglasila je.

Krunoslav Markovinović uvjeren je, pak, da je upravo Stazić, požurujući imenovanje 11. člana Vijeća, želio osigurati prevagu oporbenog kadra pri izboru glavnog ravnatelja HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer smo na sjednici Odbora bili izvrijeđani, bilo je i prijetnji da će svi oporbeni članovi Odbora dati ostavku, što je pritisak na Odbor", ustvrdio je Markovinović.

Podsjetio je da se oporba svojedobno protivila prijedlogu da se u Vijeće HRT-a izabere Antuna Vrdoljaka, upozoravajući na mogući sukob interesa. "Ako je Vrdoljak u sukobu interesa zato što snima filmove, onda je i Škarica" rekao je Markovinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je i da do problema s izborom člana Vijeća ne bi došlo da su Stazić i stručna služba Odbora na vrijeme uočili problem.

Hrvatska udruga poslodavaca pozvala je danas sve članove Odbora za informatizaciju i medije, bilo iz redova opozicijskih stranaka ili vladajuće koalicije da sačuvaju dobru praksu prema kojoj bi se u Programskom vijeću zadržalo jedno mjesto za institucionalnog predstavnika gospodarstva. Predlažu Petra Lovrića, predsjednika HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovom prilikom podsjećamo da je i ovo mjesto u Programskom vijeću o kojemu se sada raspravlja bilo popunjeno upravo s našim predstavnikom, gospodinom Đurom Popijačem. Poštivajući rad svakog čovjeka, svakog kandidata za upražnjeno mjesto, kao i svih aktualnih članova Programskog vijeća, pozivamo političke aktere u zemlji da podrže inicijativu da u ovom važnom tijelu javne nacionalne televizije budu predstavljeni i gospodarstvenici. To nam se posebno važnim čini u ovim kriznim vremenima kad je glas poduzetnika, kao i naše inicijative i projekti, osobito važan. Vjerujemo kako će sve političke snage ovaj naš prijedlog prihvatiti kao vrijedan i politički neutralan, te da će hrvatski gospodarstvenici i dalje imati svoga predstavnika u Programskom vijeću HRT-a'.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo