oštri napad / HDZ prozvao šefa oporbe: 'Posrnuli Peđa Grbin ponovno se osramotio, SDP-ovci, licemjerje vam je ime! '

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/Patrik Macek/Pixsell

Plenković je rekao kako popis stanovništva nije baza koja se po zakonu koristi za izbore, već Registar birača koji postoji. To je izazvalo predsjednika SDP da kritizira samo provedbu popisa stanovništva te se nije složio s njegovom izjavom da popis ne koristi za izbore

8.6.2023.
11:46
Slaven Branislav Babic/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska demokratska zajednica na svojim društvenim mrežama osvrnula se na objave predsjednika SDP-a Peđe Grbina na Twitteru u kojima je prozvao premijera Andreja Plenkovića vezano za popis stanovništva.

"Posrnuli Peđa Grbin ponovno se osramotio, opet je pao na ispitu iz prava. Prozvao je premijera Andrej Plenković zbog Popisa stanovništva, a nije ni pročitao Zakon, u kojem jasno piše da se Popis ne može koristiti za druge evidencije, pa tako ni za izbore U HR. Na tu je notornu činjenicu Državni zavod za statistiku danas morao upozoriti raznorazne nevježe i/ili lažljivce kao što je Grbin. To je valjda taj njegov novi SDP DP. I 2 pitanja za kraljevića naknada za odvojeni život:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1.Hoće li napasti vlastitu partiju zato što sama, dok je bila na vlasti, nije izmijenila zakon & uvela da se izborne jedinice kreiraju na temelju Popisa stanovništva, a ne Registra birača? 2. Hoće li nasrnuti na #SDP zato što nije, dok je bio na vlasti, promijenio model s 10 izbornih jedinica? SDP-ovci, licemjerje vam je ime!", stoji u objavi HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, premijer Plenković je rekao u svojoj izjavi da popis stanovništva nije baza koja se po zakonu koristi za izbore, već Registar birača koji postoji.

"Mi smo razmišljali napraviti ono što je Ustavni sud htio, da bude što je više moguće jednak broj birača koji bira jednak broj zastupnika. Upravo se to uspjelo. Kad je riječ o zakonskom kriteriju, a to je pet posto, kad bismo ubacili i Popis stanovništva koji također nije pouzdan podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bismo što veći broj sugrađana popisali, produljivali smo rok popisa jer su naši popisivači nailazili na poteškoće, neki nisu htjeli ni otvoriti vrata popisivačima. Bilo je krajeva gdje su ljudi odbijali biti popisivači jer je naknada bila premala. Pitanje Registra birača pitanje je odgovornosti i birača i nadležnih tijela", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike