HDZ-OVI PUČISTI DOBILI NOVU MEGAPODRŠKU: Tekst u novinama pokazao što slijedi? 'Imamo jak pritisak radikala, posebno neoustaša'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Razgovarali smo s profesorom s Pravnog fakulteta Ivanom Rimcem te iskusnim diplomatom Ivicom Maštrukom o odnosima Crkve i HDZ-a nakon što je Miklenić u Glasu Koncila istupio protiv Plenkovića

25.9.2018.
10:49
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

U uvodniku Glasa Koncila, glavni urednik spomenutog lista podržao je prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, za koji mnogi smatraju kako je usmjeren protiv premijer Andreja Plenkovića. Podržava li Crkva zaista određene desne frakcije u HDZ-u te hoće li krenuti u rušenje premijera?

Kako bismo pojasnili novonastalu situaciju i odnose između Crkve i vladajućeg HDZ-a, razgovarali smo s političkim analitičarom i uglednim profesorom s Pravnog fakulteta Ivanom Rimcem te bivšim jugoslavenskim veleposlanikom u Vatikanu, hrvatskim veleposlanikom u Italiji, profesorom sociologije religije i sociologije politike, te predstojnikom Odsjeka za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru Ivicom Maštrukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRUŠITI GA MOŽE SAMO OVA NUKLEARNA OPCIJA: /

Plenković će pobunu Penave i pješadije lako riješiti, prijetnja mu je samo jedan bombastičan scenarij

Image
SRUŠITI GA MOŽE SAMO OVA NUKLEARNA OPCIJA: /

Plenković će pobunu Penave i pješadije lako riješiti, prijetnja mu je samo jedan bombastičan scenarij

Udar na premijera

Rimac podsjeća da je Miklenić ponekad znao odstupiti od službenih stavova, iako su njegovi stavovi vrlo često najava da crkveni krugovi ne misle onako kako bi to službena politika mogla očekivati.

"Kada stvari krenu loše ili se u medijima pojavi nekakav komentar, tada vrh Crkve zna odstupiti od Miklenićevih stavova ili se od njih ograditi. Međutim, kad se takav stav nađe u Glasu koncila, pogotovo u njegovu uvodu, to je naznaka da bi Crkva mogla imati drugačije stavove, odnosno stavove kakve Miklenić iznosi," napominje Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila

Podržava li Crkva frakcije u HDZ-u?

"Je li to u sprezi s vukovarskim prosvjedom i ostalim akterima, nije potpuno sigurno, iako je Crkva u posljednje vrijeme odustala od podrške građanskim inicijativama koje preko referenduma prekrajaju vrijednosni sustav društva. Činjenica je da desno krilo HDZ-a više korespondira sa stavovima Crkve, nego Plenković," dodaje.

Rimac ističe da je Plenković u svom stavu prilično bahat "kad operira sa svojom podrškom u Saboru", računajući s time da će uvijek moći naći "dovoljan broj slobodnih strijelaca koji će mu osigurati ostanak na vlasti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak radikala

Rimac smatra da u tom segmentu, to nije baš poželjan oblik vladavine i kao takav "sigurno nije baš najprimjereniji za podržati", kada govorimo o suprotnome ideološkom spektru.

Činjenica je, dodaje Rimac, da "imamo vrlo jak pritisak radikalno desnih opcija, pogotovo onih koji su vezani za rehabilitaciju ustaštva", tako da s te strane podrška Plenkoviću nije nešto što bismo mogli smatrati promašenim potezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desna struja HDZ-a

Rimac ističe da je problem što će održavanje Plenkovića kad tad dovesti do toga da Plenković preda vlast svojoj desnoj struji unutar HDZ-a i da je praktički "to održavanje samo odgađalo rješavanje problema i odgodilo dolazak ovakvih snaga i njihov uspon na vlast."

"Crkva se sigurno neće direktno eksponirati u ovom slučaju kao što se nije htjela ni u nekim drugim slučajevima, ali činjenica da već to što su u Glasu Koncila dali ovakvu poruku je svojevrsna podrška. Tako da s te strane daljnje podrške sigurno neće biti. Međutim, ona je već sada poslala poruku što misli o takvim prosvjedima," dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagreb: Usporedne fotografije Plenković vs. Esih 19.09.2018., Zagreb - Nakon ljetne stanke Hrvatski sabor je poceo 9. sjednicu. Nakon utvrdjivanja dnevnog reda, sjednica je nastavljena aktualnim prijepodnevom, odnosno postavljanjem pitanja zastupnika Vladi. Aktualac je obiljezio verbalni sukob Andreja Plenkovica i Brune Esih.

Miješa li se Crkva kod nas previše u politiku?

Ivica Maštruko objašnjava da se Crkva zapravo ne miješa u politiku, već se bavi politikom u svim aspektima. Doduše, "svaki svjesni napor da se utječe na neki od aspekata društvenih zbivanja je svojevrsna politika. Prema tome, i Crkva je ne samo involvirana u politiku, nego nezaobilazan faktor politike."

Maštruko zaključuje da je to normalna situacija jer ako se HDZ deklarira kao demokrašćanska stranka, već samo definicijom Crkva podržava jednu takvu stranku i njezinu orijentaciju. "Ona će je podržavati u onoj mjeri u kojoj Crkva procijeni da se ta stranka rukovodi demokršćanskim principima i stavovima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva se priklanja pobjedniku

Maštruko ističe da u onim dijelovima gdje Crkva procijeni da orijentacija te stranke nije u skladu s crkvenim naukom, ona će se blago suprostavljati jer bilo koja druga opcija osim demokršćanske na vlasti njoj ne odgovara.

Crkva, dodaje Maštruko, ne podržava frakcije u HDZ-u koje su protiv Plenkovića jer se ona izjašnjava tek kad se stvari raščiste. Ona se može neformalno izjasniti za pojedince u Crkvi koji su skloniji ovoj ili onoj opciji ili pojedincu te neformalno ih podržavati, ali javno ne. "Javno će se tek prikloniti pobjedniku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaptol neće sudjelovati u razračunavanju

Maštruko smatra da u samom razračunavanju Crkva neće sudjelovati, osim pojedinaca koji prema svojim sklonostima mogu eventualno podržavati te stvari, iako "kao institucija formalno neće dati podršku nikome".

Maštruko zaključuje "da hrvatski biskupi uvijek formalno izjašnjavaju deklarativnu vjernost Papi i daju svoju suglasnost i podršku njegovim odlukama i stavovima, ali u pojedinim aspektima i u praksi neće se toga pridržavati, već će jednostavno ignorirati i neće provoditi Papine stavove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Andrej Plenković, Papa Franjo

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo