o hos-ovim pločama / HDZ-ovci osudili izjavu Milanovića: 'Obezvrijedio je žrtvu hrvatskih branitelja'; 'Sramotno!'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL ,Marin Tironi/PIXSELL

Predsjednik je nakon polaganja vijenca u Jasenovcu poručio da HOS-ovu ploču sa ustaškim pozdravom treba maknuti

23.4.2020.
10:25
Tomislav Miletic/PIXSELL ,Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je osudio izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom, ustvrdivši da je njome obezvrijedio žrtvu hrvatskih branitelja.

"Izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja "treba maknuti i negdje baciti", najoštrije osuđujem jer se time obezvrjeđuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Hrvatske", stoji u Medvedovu priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski narod koji nam je dao povjerenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podjela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama te njegujemo kulturu sjećanja, navodi Medved. Neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja, ističe, ne može biti službeni stav Hrvatske.

Poručio je da odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvrijedile žrtve velikosrpske agresije. Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a – HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved neprihvatljivim smatra hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je, dodaje, neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene. Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih. 

"Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji. Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve", poručio je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović je nakon polaganja vijenca u Jasenovcu poručio, osvrćući se na HOS-ovu ploču na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni", da to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

"Predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod "Za dom spremni" borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićevu izjavu ranije su osudili Savez udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS), Hvidra i Hrvatska stranka prava.

I Bačić i Brkić osudili izjavu predsjednika Milanovića

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba Branko Bačić osudio je u četvrtak izjavu predsjednika Zorana Milanovića, u kojoj je za HOS-ovu spomen-ploču s natpisom "Za dom spremni" rekao da "to treba maknuti i negdje baciti jer nema veze s Domovinskim ratom".   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju ploče u Jasenovcu, ne radi se o legalnosti pokliča 'Za dom spremni', kojega su u grbu Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, usput rečeno legalizirale SDP-ove vlade, pa tako i vlada Zorana Milanovića, nego se radi o spomenu na hrabre hrvatske branitelje koji su svoje mlade živote položili za slobodu Hrvatske”, napisao je Bačić na svom Facebook profilu. 

Smatra i da se kredit koji je Zoran Milanović dobio u prvim danima obnašanja predsjedničke dužnosti brzo potrošio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Micanje bista hrvatskih velikana iz Predsjedničkih dvora, kao i izjava o bacanju ploče sa imenima poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu, nažalost pokazalo je kako su naivna bila očekivanja o Milanoviću kao predsjedniku svih građana Hrvatske”, poručio je Bačić.

Kaže i da je prilika koja se - dok su trojica predsjednika nakon dugo vremena zajedno odavali pijetet žrtvama Jasenovca, na trenutak pokazala kao odrastanje Hrvatske kao zrele demokratske države, rasplinula poput mjehura od sapunice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Očito Hrvatskoj ljevici, čiji je Milanović glavni protagonist, na kraj pameti ne pada jednak pristup u osudi totalitarnih režima. Jer dok, s jedne strane, odaje počast žrtvama ustaškog režima, u isto vrijeme u njegovoj osudi grubo omalovažava žrtvu poginulih hrvatskih branitelja! Predsjednik neovisne i suverene države, koja je izrasla na žrtvi tih istih branitelja, takvu si izjavu ne može i ne smije priuštiti”, smatra Bačić.

Brkić: Omalovažavanje uloge HOS-a u Domovinskom ratu je sramotno i za svaku osudu

Milanovićevu izjavu osudio je i saborski zastupnik HDZ-a Milijan Brkić, i sam hrvatski branitelj, koji je u svom Facebook profilu napisao da aktualni  predsjednik Hrvatske Milanović, nije imao osobne hrabrosti sudjelovati u Domovinskom ratu kada je trebalo braniti svoj narod i svoju zemlju, ali je jučer imao 'hrabrosti  napasti i omalovažiti značajnu ulogu HOS-a u obrani domovine'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da se trajnu zahvalnost treba iskazati svim poginulim hrvatskim braniteljima, ne čineći razliku u kojoj su postrojbi hrvatskih oružanih snaga bili. "Uklesana imena na crnoj mramornoj ploči - Mario Huis, Dino Simić, Zlatko Klasić, Ivan Bebić, Miroslav Martinovski, Miro Petrin, Davor Milaković, Slavko Jager, Željko Grgić, Željko Barić i Milan Špoljarević, uz grb HOS-a, vječni su podsjetnik na sebedajne ljude", naveo je Brkić. Dodaje da su 'poginulom pripadniku HOS-a Slavku Jageru, pripadnici agresorske srbo-četničke vojske odvijačem iskopali oči, slomili sve kosti i u njega ispalili 76 metaka'.

Naveo je i kako danas u Hrvatskoj baštinimo demokraciju za koju su časni ljudi dali svoje živote, te da se hrvatski branitelji, a među njima i pripadnici HOS-a, nisu borili ni za nikakvu NDH niti komunističku Jugoslaviju već za slobodnu, suverenu, demokratsku Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo