HDZ-ovac podržao Kukuriku, Kosorica nije mogla ništa

Zanimljiva se scena odigrala u srijedu u Saboru, prilikom rasprave i glasanja o ukidanju povlaštenih mirovina.

25.1.2012.
10:02
VOYO logo

Sabor je u srijedu navečer većinom glasova (80 za i 12 suzdržanih) donio izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine.Suzdržani su bili HDZ-ovci.

Zanimljivo je da su za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina glasali i IDS-ovac Damir Kajin, koji se ranije protivio ukidanju te HDZ-ovac Božidar Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Kalmeta je suprotno stajalištu svoje stranke, koja je protiv Vladina prijedloga ukidanja povlaštenih mirovina, podupro zakon.

"Apsolutno podržavam izmjene ovog zakona, i to da svi idemo po općem zakonu o mirovinskom osiguranju u mirovinu. Dakle, kod toga nema kod mene dileme", kazao je Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:30 Završnim riječima ministra okončana je rasprava o ukidanju povlaštenih mirovina.

12:42Božidar Kalmeta zaključio je da "svi moraju dijeliti sudbinu naroda" te da u tom smislu podržava intenciju predloženog zakona. "No, trebalo je ići u dva čitanja, a ne u hitni postupak i onda rezanjem povlaštenih mirovina obuhvatiti sve kategorije koje trebaju biti obuhvaćene", kazao je Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:10 HDZ-ovka Đurđica Sumrak pitala je zašto se ide u hitni postupak kad će ionako to stupiti na snagu tek kroz nekoliko godina.

"Očito je da se nešto time želi prikriti, mislim da je to bacanje dima na oči svim građanima Hrvatske", rekla je Sumrak koja je optužila Hrelju za povredu Poslovnika kada je rekao da nema HDZ što pričati o povlaštenim mirovinama kad je on i donio taj zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kud će suza nego na oko", komentirao je Hrelja izjavu Sumrak da je uvrijedio sve u Saboru.

11:27 Don Ivan Grubišić podsjetio je da je on imao još radikalniji stav odnosno da se u predizbornoj kampanji zalagao za ukidanje povlaštenih mirovina, ali i ostalih povlastica uključujući i visoke plaće zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimna je materijalna, moralna i svaka druga kriza u Hrvatskoj. Mi ćemo poduprijeti ovaj zakon, ali ovo je tek početak. U krizi ne možemo dozvoliti da netko ide na kante za otpatke, a drugi živi i više nego dobro. Zastupnici primjerom trebaju pokazati da su ovdje radi naroda. Dvije prosječne plaće bi trebale biti naša plaća, a ostalo sve u budžet, ono što se dobije ukidanjem povlaštenih mirovina treba ići na poticanje zapošljavanja i novih tehnologija", poručio je Grubišić.

11:00 "Ono što ste vi predložili - nije da branim interesa HDZ-a - ali Hrvatski je sabor prije dvadeset godina donio velikom većinom ovaj zakon, bili su tu i HDZ-a i HNS i SDP", kazao je Josip Salapić (HDZ), koji je smatrao za dužnost objasniti kako svatko od zastupnika zastupa interese birača, a ne njih samih. Suzdržanost kluba zastupnika HDZ-a nastavio je tumačiti na sljedeći način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smatramo da ga ne treba razmatrati, ali smatramo da nije nužno hitnim postupom, već konsenzusom i dogovorom sa svim klubovima zastupnika", kazao je Salapić, dodajući: "Mogli smo uljudno politički razgovarati."

"Naravno da radnici koji žive od 2.000 kuna plaće i 2.700 kuna mirovine gledaju na ovo na stanovit način", kaže Salapić, ali "trebali smo prvo razgovarati, a ne rušiti dignitet ljudskosti i dostojanstva onoga što radimo, sada pred ulaskom u EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli ste se potruditi kojih su to 16 zemalja na koje se pozivate", prigovorio je Salapić, optužujući vladajuće i da su nedosljedni jer se izmjenama zakona ne mijenja ništa za predsjednika Ivu Josipovića, što HDZ predlaže. Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić nabrojao mu je zemlje koje vladajući uzimaju za uzor, a najavio je i da će i Josipović uskoro biti obuhvaćen ovakvim promjenama. Branko Bačić (HDZ) javio se da bi protestirao zbog hitnosti postupka, tvrdeći da za to nema razloga.

10:39 Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar iznio je 'povijesnu činjenicu' da je on još prije više od 6 godina predložio ovakav zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada su mi se podsmjehivali i govorili da je to demagogija. Nikada o njemu nije otvorena rasprava iako je bio na dnevnom redu do raspuštanja 5. saziva Sabora", rekao je Lesar. Naveo je da je društveno nepravedno da oni koji donose zakone sami sebi pogoduju u statusnim povlasticama.

10:28Igor Dragovan iz SDP-a naveo je kako vladajuća koalicija saborske zastupnike kao predstavnike građana stavlja u kategoriju u kojoj su ti isti građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne smije imati ovakve povlastice

"Ovo do sada nije bilo pošteno. Nitko ne smije imati povlastice koje bi stvarale jaz između različitih slojeva društva", rekao je Dragovan.

Javila se Jadranka Kosor kako bi ispravila Dragovana da nije samo Račanova vlada smanjivala mirovine zastupnika, te da bi istaknula da je HDZ-ova vlada to također radila te postrožila uvjete za odlazak u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:16 "Nigdje u svijetu ne postoji ovakav nerazmjer između prosječnih mirovina i zastupničkih mirovina", istaknuo je Silvano Hrelja u ime kljuba HSU-a. Po njemu nije imalo nikakvog smisla da zastupnik ostvaruje mirovinu od 12.000 kuna, a da direktor uspješne firme koji je kroz 40 godina staža osiguravo plaću za tisuću radnika može imati najviše 8.800 kuna mirovine.

10:09Šime Lučin iz SDP-a zaključio je kako je Kajin uvrijedio sve zastupnike koji nisu odlučili iskoristiti stari zakon i zaključio kako su oni onda 'stupido'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:53 Prvi jeDamir Kajin koji je zaključio kako bi bio licemjer kada bi šutio o ovome, ali i to da više govori u svoje ime nego u ime kluba.

"Ja sam iskoristio stari zakon. Zašto? Jedan mandat može biti privilegija, ali 20 godina provedenih u instituciji ne može biti. Treba zaštititi ljude koji su sve svoje dali politici. Ne smijemo se uspoređivati s rudarima, ali neku sigurnost valja imati ako želimo sačuvati neovisnost kako se politika ne bi pretvorila u trgovačko društvo. Nije bilo kolumnista u ovoj zemlji koji me u zadnjih tjedan dana nije razapeo", rekao je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar ćemo se iživljavati na predsjedničkoj mirovini?

"Za zastupnike tražim samo dozu digniteta, a istina je da smo si isto mi sami to srozali. Sada bi se trebali početi iživljavati i na mirovini predsjednika. Nemojmo se poigravati institucijama jer će nam se dogoditi da revolucija pojede svoju djecu", rekao je Kajin i doveo u pitanje hoće li sutra ustavni suci postati ovisni o politici.

"Može nam se dogoditi da nakon gubitka mandata izgubimo i posao. Mi u politici ne možemo imati prijatelje. Nije isto dolazi li netko iz velike ili male stranke", rekao je Kajin te dodao da je iskoristio stari zakon jer ne želi da mu kaže da je 'stupido' ili da ga se sažaljeva jer nije iskoristio ono što je 600 ljudi prije njega iskoristilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zazivam neposredne izbore, pa da vidim čija majka crno runo prede", poručio je Kajin.

Najviša mirovina može biti 8.800 kn, a ne kako je do sad bilo u nekim slučajevima da da im se isplaćuje i više od 17.000 kn mirovine. I dalje će to biti u velikom nesrazmjeru sa prosječnim iznosom mirovine (svega 2.152 kn).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijski učinak zanemariv, ali politički je golem

9:38 Ministar Mirando Mrsić pojasnio je razloge ukidanja povlaštenih mirovina zastupnicima. Podsjetio je na to kako je uopće došlo do toga da narodni zastupnici idu u mirovinu prema potpuno drugačijim i daleko lakšim uvjetima i, što je najvažnije, dobivaju daleko više novca od svih ostalih građana.

"Mijenja se sve što je do sada bilo. Saborski zastupnici odlaze u mirovinu prema redovnim uvjetima Zakona o mirovinskom osiguranju. Najviša mirovina može biti 8.800 kn, a ne kako je do sad bilo u nekim slučajevima da im se isplaćuje i više od 17.000 kn mirovine. I dalje će to biti u velikom nerazmjeru sa prosječnim iznosom mirovine (svega 2.152 kn), kao i s gospodarskom situacijom. Od europskih zemalja 16 zemalja nema nikakve beneficije za članove parlamenta koji odlaze u mirovinu", rekao je Mrsić dodajući kako je učinak ovog zakona na mirovinski sustav zanemariv, ali da je politički jako važan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Povlaštene mirovine

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo