HDZ-OVAC KOJI VODI NAJGORU OPĆINU U DRŽAVI: Isplaćivao si veću plaću, pronađeni sumnjivi putni nalozi, on kaže da je sve laž

Image
Foto: Marijan Susenj / Pixsell / Google Street View

HDZ-ov načelnik Siniša Pavlović vodi općinu Kloštar Podravski koja je prema utvrđenim nepravilnostim najgora općina u Hrvatskoj

18.2.2019.
14:27
Marijan Susenj / Pixsell / Google Street View
VOYO logo

Nakon što je Državna revizija prošle godine analizirala rad jedinica lokalne samouprave te dala nepovoljno mišljenje za dvije općine za 2017., Kloštar Podravski i Peteranec, izašlo je u javnost da HDZ-ov načelnik Siniša Pavlović na, blago rečeno, kontroverzan način vodi općinu Kloštar Podravski koja je prema utvrđenim nepravilnostima najgora općina u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Za vođenje te male općine Kloštar Podravski u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja sa svoja četiri naselja ima 3300 stanovnika, načelnik Pavlović, po zanimanju vozač motornog vozila, prima mjesečnu plaću od 12.500 kuna neto. Revizija je pronašla da si je isplaćivao veću plaću, pronađeni su sumnjivi putni nalozi, mnogobrojne nepravilnosti, utajen porez itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplaćivao si veću plaću

Naime, Pavlović si je od 2015. isplaćivao veću plaću nego što mu to po zakonu pripada, odlučivši zanemariti Vladinu Odluku o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika iz prosinca 2014. Prema toj Odluci, osnovica iznosi 3890 kuna bruto, a Pavlović si je nastavio obračunavati plaću prema prijašnjoj osnovici od 4221 kunu, isplaćujući si tako mjesečno 988 kuna više bruto.

Državna revizija naložila je načelniku te Općine, koja ima šest stalno zaposlenih ljudi s načelnikom i zamjenikom načelnika, a godišnje na plaće troši 641.028 kuna bruto, da vrati ukupan iznos više obračunate plaće u općinski proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilnosti pri trošenju za reprezentaciju

Osim toga, pronađene su nepravilnosti i pri trošenju za reprezentaciju, dio računa ne sadrži podatke o razlozima ugošćavanja i korisnicima, a knjige za službena putovanja nisu uredno vodili, tako da ne sadrže detalje o vremenu putovanja, prijevoznom sredstvu, povratku itd.

Kako piše Jutarnji list, za većinu putnih naloga obračunate su naknade u paušalnim iznosima bez navođenja prijeđenih kilometara. Putni nalozi nisu ispostavljeni prije službenog puta, nego naknadno, na temelju podataka o obavljenim isplatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilnosti u vođenju blagajne

U vođenju blagajne također su pokazane nepravilnosti. Nije iskazano početno i završno stanje novca koje je iskazano u bilanci, izvještaji su sastavljeni na dane kad je u blagajni ostvaren promet i vođeni su ručno, ne sadrže podatke o uplatiteljima i primateljima gotovine, kao ni o početnom stanju i stanju pri zaključenju izvještaja, datume nije potpisala osoba zadužena za kontrolu itd.

Izvještaji koji su bili ručno sastavljeni, naknadno su preneseni u računalo. Pritom je dodano 49 isplata na temelju računa za gorivo iz lipnja, srpnja i kolovoza 2017. u iznosu od 15.814 kuna, koji nisu evidentirani u izvještajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računi nisu ovjereni, nema podataka o osobama koje su nabavljale gorivo niti o namjeni goriva, a tijekom 2017. podignuta je gotovina sa žiro računa u iznosu 76.000 kuna, iako je u blagajni bilo gotovine.

U poslovnim knjigama vlada nered

U glavnoj poslovnoj knjizi potkraj 2017. nisu provedena zaključna knjiženja, niti je utvrđen rezultat poslovanja. Evidentiranje nekih prihoda i rashoda obavljeno je u iznosima različitim od podataka iz dokumentacije. Pojedini rashodi više su evidentirani za 621.371 kunu, jer su ulazni računi evidentirani dvostruko, među ostalim i za ulaganje u gradnju dječjeg vrtića u iznosu 307.546 kuna kojih u 2017. nije ni bilo, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utajili porez i varali s radovima

Općina je također i utajila i porez. Naime, 2017. isplatili su gotovo 56.000 kuna naknada vijećnicima i zamjeniku načelnika koji je do izbora bio volonter u neto iznosu, tako da državi nisu plaćali poreze i doprinose.

Varali su i s radovima, piše Jutarnji list. Komunalno društvo ispostavilo je Općini nekoliko računa u ukupnom iznosu 69.406 kuna, priloživši preslike istog računa za radove koji su već u ranijem razdoblju obavljeni i već obračunati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavlović tvrdi da je sve laž

Načelnik Pavlović rekao je za Jutarnji list da je sve laž. "Tu ima jako puno laži. Revizija je bila poslana ciljano u samo četiri općine. Moja je općina jedna od boljih u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU-a. Repova ima definitivno, ali od 2016., što ja sada popravljam."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo