DA NISU MOŽDA I NJU HAKIRALI? / HDZ-ova europarlamentarka na društvenim mrežama slavi osnivanje Herceg-Bosne

Image
Foto: PIXSELL / Twitter

'Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26.

30.8.2019.
13:11
PIXSELL / Twitter
VOYO logo

Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu iz Bosne i Hercegovine, na Facebooku i Twitteru napisala je dirljivo intorniran tekst povodom 26. godišnjice osnutka Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Evo njezine objave od riječi do riječi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja legitimne Hrvatske Republike Herceg- Bosne, kamena temeljca obrane i očuvanja hrvatskog identiteta u BiH. Hrvatska Republika Herceg-Bosna nastala je 28. kolovoza 1993. kao nastavak tadašnje Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne osnovane 18.studenoga 1991. Hrvatska Republika Herceg-Bosna dala je veliki doprinos u borbi za jednakost hrvatskog naroda u BiH uz očuvanje identiteta sva tri konstitutivna naroda te je tijekom svog postojanja značajno doprinijela u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Prisjećamo se svih onih koji su svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne, a posebno onih koji su svoje živote utkali u oltar Domovine. Vječna Vam slava i hvala!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što s presudom Haškog suda?

Njezina objava mnogima će biti dvojbena već zbog činjenice da su šestorica bivših lidera Herceg-Bosne (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Berislav Pušić i pokojni Slobodan Praljak) pred Haškim sudom osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog zločina počinjenih tijekom rata u BiH od 1992. do 1994. godine. Osim toga, osuđeni su i za udruženi zločinački pothvat kao oblik individualne kaznene odgovornosti za sudjelovanje u stvaranju hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini s ciljem ponovnog ujedinjenja hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva.

Veleposlanica BiH, hrvatska europarlametarka...

Zanimljivo je da je Zovko, prije nego što je postala hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu od 2004. do 2011. godine bila veleposlanica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, a potom, do 2015. savjetnica za vanjske poslove predsjednika Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine. Naravno, službena predstavnica dviju država mogla je biti (i jest) zahvaljujući dvojnom hrvatskom i bosansko-hercegovačkom državljanstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, tijekom dana njezine objave s posvetom Herceg-Bosni na Facebooku i Twitteru više nisu bile javno dostupne. Prije toga uspjeli smo pročitati jedan od komentara ispod njezine objave koji je glasio: "I nju je hakiralo, jelte?" kojim je komentator aludirao na nedavni slučaj suspendirane hrvatske diplomatkinje iz Berlina koja je, braneći se zbog svoje rasističke objave na Facebooku, isprva tvrdila da joj je netko hakirao profil.

Image

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo