HDZ-OV ZASTUPNIK O NEVOLJAMA VOĆARA: 'Zbog niskih temperatura trpe velike štete, naročito uzgajivači jabuka'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na području Brodsko-posavske županije, gdje se nalazi 309 hektara jabuka, okvirne procjene govore o šteti od 21 milijun kuna,

6.4.2020.
13:12
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik Pero Ćosić (HDZ) izvijestio je u ponedjeljak o štetama koje su zbog niskih temperatura početkom travnja, pretrpjeli voćari, poglavito uzgajivači jabuka, pozivajući da se pomogne tom sektoru.

Na području Brodsko-posavske županije, gdje se nalazi 309 hektara jabuka, okvirne procjene govore o šteti od 21 milijun kuna, rekao je Ćosić u saborskoj raspravi na slobodnu temu. Naglasio je da su uz jabuke stradale i rane sorte šljiva i marelice. Štete u voćarstvu su iznimno velike, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba otvoriti tržnice'

Sugerirao je da se voćarima pomogne reprogramom, odnosno moratorijem kreditnih obveza, da voćari poslovni rizik podijele sa osiguravajućim društvima, da se razmisli o povećanju sredstva za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, raspravi o isplati jednokratne pomoći voćarima.

Niz saborskih klubova opetuje da treba otvoriti tržnice, a epidemiju koronaviurusa iskoristiti za promjenu paradigme domaće poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza zbog koronavirusa nas je natjerala da otvorimo oči i postanemo svjesni svih ludosti od 90-ih na ovamo, rekao je Branko Hrg (HDS) koji ključ za domaću poljoprivredu vidi u organiziranom otkupu. Podravka je tvrtka u kojoj država ima značajan udio, a nije tvrtka od posebnog državnog interesa, kazao je, pitajući se je li vrijeme da to opet postane, uz uvjet da počne organizirati poljoprivrednu proizvodnju i otkup od hrvatskih proizvođača. Bez organiziranog otkupa neće biti efekta, smatra Hrg.

Bulj: Uzorimo Hrvatsku

Robert Jankovics (Klub nacionalnih manjina), Miro Bulj (Most), Davor Vlaović (HSS) pozivaju da se tržnice otvore, uz poštivanje sigurnosnih standarda. Samodostatna proizvodnja hrane je pitanje nacionalne sigurnosti, tržnice nije trebalo ni zatvarati, kaže Vlaović i napominje da je Internet dostava proizvoda odlična stvar, ali je svi poljoprivrednici nisu kadri organizirati. Bulj se čudi da se u trgovačkim lancima prodaju proizvodi iz Italije i Španjolske, a naše su tržnice zatvorene. Uvoz nas je uništio, sigurnost poljoprivrednika je ključ cijele priče, kaže zastupnik i poručuje: 'Uzorimo Hrvatsku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damjan Vucelić (ŽZ) izvijestio je da Živi zid danas u proceduru šalje prijedlog da se građani oslobode plaćanja pretplate za gledanje javne televizije dok traje epidemija.

HRT-u plaćamo 80 kuna pretplate mjesečno, dok pretplata za Netflix iznosi 60 kuna, a ne postoji način da se usporedi „kvaliteta i količina sadržaja ove dvije televizijske kuće“, argumentira zastupnik koji HRT-u predbacuje da je monopolist, kuća poznata po širenju stranačke propagande, po ovrhama neplatišama svoga programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo