NAKON OTKRIĆA SKANDALA / HDZ-ov gradonačelnik Kutine obrušio se na direktoricu Eko Moslavine: 'Čist sam kao suza. Nisam rekao da zaposli sina vijećnika'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Direktoricatvrtke Eko Moslavina u javnosti je izašla s pričom da je morala zapošljavati po nalogu kolege iz HSLS-a predsjednika Gradskog vijeća koji je bio u dogovoru s gradonačelnikom

8.9.2021.
9:16
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

HDZ-ov gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na konferenciji za medije komentira skandal s političkom trgovinom i uhljebljivanjem.

Podsjetimo, direktorica tamošnje tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila u javnosti je izašla s pričom da je morala zapošljavati po nalogu kolege iz HSLS-a predsjednika Gradskog vijeća koji je bio u dogovoru s gradonačelnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KUTINU TRESE SKANDAL /

Poslušajte snimku koja otkriva muljažu oko zapošljavanja! Političar novinaru: 'Nemoj se igrat s menom...'

Image
KUTINU TRESE SKANDAL /

Poslušajte snimku koja otkriva muljažu oko zapošljavanja! Političar novinaru: 'Nemoj se igrat s menom...'

Na početku je Babić rekao da je Eko Moslavina u vlasništvu tri jedinice lokalne samouprave i jedne privatne tvrtke te kazao da se, kada je 2017. godine kada je postao gradonačelnik, susreo s velikim teškoćama u Eko Moslavini. Posebno se, po njegovim riječima, to odnosilo na primanje vanjskog otpada i preveliki broj radnika.

"To su bili članovi SDP-a ili njihova rodbina", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila je bila članica Predsjeništva HDZ-a Kutina

"Adriana Cvrtila bila je član Predsjedništva HDZ-a Kutina do 2013. godine kada je HDZ izgubio izbore u Kutini. Tada je priliku našla u HNS-u zato što je SDP dao za pravo HNS-u da ona predloži direktora za Eko Moslavinu što je postala Cvrtila. No, vrlo brzo je gradonačelnik Rudić shvatio da tvrtku vodi na pogrešan način i smijenio ju je. Tada je ušla u sukob s novim direktorom Slavkom Sokolom, a to je čovjek s velikim iskustvom. Sukobila se s njim i dao joj je otkaz. To je rezultiralo nizom sudskih sporova između nje i Sokola", objasnio je Babić.

"Cvrtila je nakon što je dobila otkaz pokušala osnovati stranku Orah, ali to joj nije uspjelo. Odlučila se potom za HSLS. Učlanila se u HSLS, munjevitom brzinom unutar stranke postala je član njihovog izvršnog odbora i predsjednica stranke na kutinskoj razini. Kada je koalicija HDZ i HSLS došla na vlast 2017. godine, Slavko Sokol je razgovarao sa mnom i želio je otići u mirovinu. HSLS meni je tada predložio Cvrtilu za direktoricu, a ona je tada bila u vrhu HSLS-a. Taj mi se prijedlog činio dobar jer je ranije radila u Eko Moslavini", kazao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imala je osvetnički nagon prema članovima SDP-a'

"Vidio sam da ima osvetnički nagon prema onima koje je zaposlio Sokol, a posebno prema članovima SDP-a, a i pripadnicima manjine", kazao je Babić i dodao kako je vidio da je ona opterećena sudskim sporovima sa Sokolom. Rekao je da je mnogo radnika otišlo zbog Cvrtile ili su otišli na bolovanje. Nabrojao je nekoliko radnika koji su mu se žalili na direktoricu.

"Nikada u životu nisam nikoga snimao. Adriani sam rekao da sam protiv njezina načina ponašanja, koje je imalo za cilj da se ljudima daje otkaz. Mislio sam da to nije dobro jer je to davalo osvetnički karakter našoj koaliciji prema ranijoj vlasti", kazao je Babić. Tvrdi kako nije imao potrebu za kupovanje glasova jer je imao dovoljnu većinu u Gradskom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije djelatnice, koje su imale ugovor na neodređeno, su došle kod mene plačući i tvrdile da su na haubi automobila potpisale novi ugovor o radu i da su prebačene na drugo radno mjesto jer se sortirnica ukida", kazao je Babić i dodao da im je podvaljen ugovor na određeno, na tri mjeseca. "Radi se o samohranoj majci. Prije nego su dobile otkaz sam tvrdio da im se ne smije dati otkaz, nego treba razraditi projekt restrukturiranja, ako treba i dokapitalizacije, pripremiti odlazak u mirovinu onih koji imaju uvjete i tako smanjiti broj zaposlenih", rekao je Babić.

"Ona je njima ipak dala otkaz. Rekao sam Adriani jel ih ne možeš negdje zaposliti, ide projekt reciklažnog dvorišta, je li ih ne možeš tamo zaposliti. Ona je njima samo dala otkaz. Ali djelatnici koju je ona zaposlila na preporuku jednog svog miljenika, nije dala otkaz. Onima koje je zaposlio Sokol u vrijeme SDP-a, njima je dala otkaz. Imam i pritužbu sindikata iz 2020. i dopis SDP-a da su se tamo radile stvari koje nisu zakonske i humane i koje su smicalice. Htjelo se dati otkaz svim ljudima koji su zaposleni u vrijeme Rudića", kazao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da vam je dovoljno jasna moja uloga u svemu tome i namjera direktorice Adriane", rekao je Babić.

'Nisam rekao da zaposli sina Kindermana'

"Što se tiče vijećnika Kindermana, on je bio na listi na prolaznom mjestu i nikada nije bilo upitno da će biti u našoj većini iako je bio neovisan. U cijelom njegovu radu kao vijećnika znam ga po zalaganju za ulaganja za mjesto Repušnica. Nikada nisam u nekakvim razgovorima rekao da će njegov sin, kada završi školu, raditi tamo i tamo. Nisam ni znao da razgovara sa Cvrtilo o zapošljavanju u Eko Moslavini. On je to dogovarao s njom, ali ja Cvrtili nisam nikada rekao da ona mora nekoga zaposliti u toj tvrtki. To nikada nisam govorio niti jednoj ustanovi ni trgovačkom društvu. I tu sam čist kao suza", kazao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cvrtila je namjerno zaposlila Kindermanova sina kako bi dobila njegovu naklonost i kako bi kasnije mogla sve nas ucjenjivati", kazao je Babić.

"Ucjene neću dopustiti", rekao je gradonačelnik Kutine. "U mandatu nemam ni jednu mrlju koja bi mogla naštetiti mojoj obitelji, HDZ-u i građanima koji su me birali", rekao je. Babić je rekao da nije utjecao da se u Eko Moslavini zaposle članovi HDZ-a. "Nakon napisa sam provjerio imena zaposlenih i meni su ona potpuno nepoznata. Vidio sam ime sina jednog člana HDZ-a koji se zaposlio na kantama i dao otkaz i otišao u Njemačku. Ni to nisam utjecao da se zaposli", rekao je Babić i dodao da je Cvrtila sve samostalno zapošljavala bez njegova utjecaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je razgovora o zapošljavanju, ali za mjesto šefa financija. I došli smo do rješenja. Ona ima veliko radno iskustvo, ali nije članica HDZ-a ili HSLS-a pa nije bila zanimljiva", kazao je Babić. "Direktorica se najviše bavila spletkarenjem i to prema svima. Kada sam došao kod nje, stol je bio prazan, samo je bio Zakon o kaznenom postupku. Navlačila je ljude da joj govore i da su oni izrežirani kao da je to tražio gradonačelnik", rekao je. Kazao je i da je Popovača najavila da će izaći iz Eko Moslavine, a i za to je optužio direkotircu. "To dovodi u pitanje poslovanje Eko Moslavine, ali to nju nije briga. Njoj je samo važno da bude direktorica Eko Moslavine", rekao je Babić i dodao da je ona u tvrtki pričala da ima snimke s gradonačenikom i drugim ljudima. "Za izvješće o radu Eko Moslavine ona nije dobila niti jedan glas na Gradskom vijeću Kutine", rekao je Babić.

"Prije unutarstranačkih izbora u HSLS-u sam nazvao Darija Hrebaka i rekao mu da situacija nije dobra i da se to prelijeva na grad Kutinu i Eko Moslavinu. Obećao mi je da će poduzeti mjere i da će se uključiti i naći kvalitetno riješenje", kazao je Babić te dodao da su se interni ratovi u stranci nastavili i nakon izbora. Babić tvrdi da je Cvrtila izašla u medije sa snimkama kada je pokrenut proces njezine smjene. Tvrdi kako su snimke izvađene iz konteksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Govorili su mi da sam kao Gandhi'

"U nizu medijskih priloga iznesene su neistine Adriane Cvrtile", kazao je Babić te dodao da zna da nije nikada nikoga prisiljavao da zaposli člana HDZ-a i tražio da ga netko podrži u Gradskom vijeću tako da je nudio zapošljavanje. "Niti na jednog ravnatelja ustanove nisam utjecao da zaposli nekoga mimo svoje odluke ili potrebe. Skoro nisam promijenio niti jednog ravnatelja od prošle vlasti što su mi zamjerili stranački kolege. Govorili su mi da sam kao Gandhi i da ću tako i proći", rekao je gradonačelnik Kutine.

"Bio bih spreman nakon ove inscenirane afere sutra izaći na lokalne izbore i siguran sam da bih pobijedio na njima", rekao je Babić. "Bit ću na raspolaganju državnim institucijama koje će ovo možda ispitivati i dat ću im sve dokumente, jer ih i ja imam", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je važan samo jedan sud, a to je sud mojih građana na lokalnim izborima", rekao je i dodao da će mu građani opet dati povjerenje. "Kažem da mogu postojati kojekakve snimke, ali one su izvađene iz konteksta", rekao je Babić. "Ja sam s njom komunicirao samo za one ljude koji su se meni žalili", rekao je Babić na pitanje je li razgovarao s Cvrtilom oko kadroviranja u Eko Moslavini.

Na pitanje razmišlja li o ostavci, kaže da ne. Na pitanje hoće li dati ostavku ako će tražiti stranka, također je rekao da su njega izabrali građani, a ne stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo