I ratnik i zastupnik! / HDZ-ov Ante Bačić prvi je državni dužnosnik koji pohađa Ratnu školu: Obećao nam izjavu, pa se prestao javljati

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tražili smo komentar i ministra Banožića - nije htio. Čeka se sada odgovor premijera na pismo predsjednika...

10.10.2022.
20:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

I ratnik i zastupnik! HDZ-ov Ante Bačić nije zamrznuo svoj mandat u Saboru dok pohađa Ratnu školu Ban Jelačić. Svi dosadašnji polaznici Ratne škole razriješeni su svojih dužnosti na 10 mjeseci - koliko traje školovanje.

"Ja sam od predsjednika Sabora zatražio u neku ruku objašnjenje, temeljem kojeg članka Zakona i kojeg Zakona je on napisao famoznu preporuku za mog kolegu Bačića", kazao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković na pismo još nije odgovorio, ali za vikend je tvrdio da nema ništa protuzakonito. "Što se toga tiče ja mislim da tu nije ništa sporno", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Image
'NIJE MI SE POGODOVALO' /

Bačić odgovorio Milanoviću zbog upisa u Ratnu školu: 'Bilo bi odlično kad bi mi se pridružio'

Image
'NIJE MI SE POGODOVALO' /

Bačić odgovorio Milanoviću zbog upisa u Ratnu školu: 'Bilo bi odlično kad bi mi se pridružio'

Pitali smo Ministarstvo obrane koliko se državnih dužnosnika do sad školovalo u Ratnoj školi. "Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić' do sada su, uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, pohađali pripadnici oružanih snaga partnerskih zemalja, polaznici iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, obavještajne zajednice, vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH govori o službenicima, ne o dužnosnicima. Dakle, Bačić je prvi dužnosnik - polaznik te škole. Tvrde da Zakon o pravima dužnosnika dopušta njihovu edukaciju i usavršavanje. Čitali smo ga, to nigdje ne piše! Zakon o službi u Oružanim snagama ovu vrstu škole dopušta službenicima.

"Mislim da je predsjednik u pravu. Mislim da aktivnim političarima stranačkim dužnosnicima, saborskim zastupnicima nije mjesto u Ratnoj školi što implicira na politizaciju Oružanih snaga., a to je nešto što se svakako mora izbjeći", kazao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaznici ratne škole smiju izostati najviše 10 posto sati, inače se školovanje prekida. Tu bi Bačića mogla ugroziti predsjednikova zapovijed da mu se zabrani ulazak u vojarnu na predavanja, kao što je lani zabranio ulazak - novinarima.

"Onda će se načelnik Glavnog stožera naći u nezgodnoj situaciji jer će biti na neki način primoran provesti nezakonit postupak i oružanim snagama izdati zapovijed da onemoguće fizički zastupniku koji je upisan u tu ratnu školu da uđe u prostore gdje se to odvija", kaže stručnjak za ustavno pravo Mato Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Bačić je danas sa školom u Slavonskom Brodu na studijskom putovanju, obećao nam je izjavu, ali onda se prestao javljati. Tražili smo komentar ministra Banožića, nije htio. Čeka se odgovor premijera na pismo predsjednika.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo