Todorić ili suci / Dogovorili se oko povjerenstva za Agrokor, ali si i dalje ne vjeruju: SDP-ovci se povukli jer je HDZ preokrenuo redoslijed glasovanja

Kad je konačno izgledalo da je sve dogovoreno između HDZ-a i SDP-a oko Povjerenstva za Agrokor, uoči saborskog glasanja je izišlo na vidjelo da si dogovorene strane uopće ne vjeruju

6.10.2017.
18:43
VOYO logo

Zbog manjka SDP-ovaca nije bilo kvoruma za izglasavanje ustavnih sudaca, a onda nije bilo niti volje HDZ-ovaca da se izglasa Povjerenstvo za Agrokor. Nastala je i svađa o čemu prije treba glasovati, pa je sve odgođeno za sljedeću srijedu.

"Nemojte čamiti, nema nikakve potrebe čamiti", uvjeravao je Arsen Bauk novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je naizgled bilo spremno za osnivanje Istražnog povjerenstva o Agrokoru - ali se ipak satima čamilo čekajući na glasovanje.

Najprije su HDZ-ovci imenovali svojih pet članova povjerenstva i tvrdili kako su spremni na glasovanje kako bi se napokon prešlo na izbor Ustavnih sudaca koje je blokirao SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odlučili uzabrati suce i osnovati povjerenstvo, ne vezujemo to jedno s drugim i ne vidim razloga da to danas napravimo", izjavio je Branko Bačić (HDZ), predsjednik kluba zastupnika.

Svoje članove Povjerenstva za Agrokor izabrali su i SDP-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klub zastupnika SDP u svojoj kvoti predložio je Orsata Miljenića i Gordana Marasa", otkrio je Arsen Bauk (SDP), predsjednik kluba zastupnika.

HDZ-ovcima se nije sviđao izbor bivših ministara zbog mogućeg sukoba interesa, ali čak su najavili da će i to prihvatiti samo da se krene u izbor Ustavnih sudaca. Sve je bilo spremno za glasovanje, ali opet je zapelo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci su se naglo povukli jer je HDZ preokrenuo redoslijed glasovanja.

"Sada bismo trebali prijeći na glasovanje, nažalost vidim da nema nikoga iz kluba SDP-a... Mislio sam i živio u uvjerenju da smo se dogovorili da ćemo pristupiti glasovanju, ali očito ne. Radi se, naravno, o izboru ustavnih sudaca", kazao je Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, ne! SDP nije htio birati ustavne suce dok se ne ispuni njihov uvjet i ne izabere Povjerenstvo za Agrokor. A očito smatraju da iza svega stoji premijer.

"Ovdje je sad pitanje nečijeg ega, pri čemu ne mislim na zastupnike iz redova HDZ-a, naš je stav jasan mi ćemo u srijedu doći spremni glasati o ustavnim sucima", kazao je Arsen Bauk (SDP), predsjednik kluba zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je oporbi ponudio HDZ-ov kompromis; najprije će osnovati Povjerenstvo, zatim izabrati Ustavne suce, a tek onda izabrati članove Povjerenstva.

"Ako već želimo biti tvrdoglavi, ako želimo prilikom izbora jedni druge poniziti, a drugog razloga ne vidim .... onda se vratimo na početak", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP takav kompromis nije htio prihvatiti.

"HDZ bježi od povjerenstva kao vrag od tamjana", izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru je postavio pitanje tko je lagao o Agrokoru: izvanredni povjerenik Ramljak ili ministar Marić?

"Marić je bio ministar financija koji je rekao da je u Agrokoru sve u redu, a sad Ramljak kaže da su krivo predstavljali bilancu. Jasno ga pitam - tko je lagao?", pita se Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je stiglo do premijera:

"Zdravko Marić se nije bavio izradom financijskih izvješća - tu smo priču prošli prije pola godine", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o Povjerenstvu za Agrokor, i kompletiranju Ustavnog suda, odgađa se za srijedu. A do tada bi i istina o Agrokoru trebala biti puno izoštrenija.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo