HDZ / i Crkva bore se za kontrolu škole u Kumrovcu

U Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, mjesecima se odvija drama oko izbora ravnatelja osnovne škole koja nosi Titovo ime, a u čije će klupe na jesen sjesti 155 đaka.

15.7.2010.
11:14
VOYO logo

Kako piše Jutarnji list, drama je počela još prošle zime kada je ravnateljici Brankici Zbanatski istjecao mandat. Školski odbor raspisao je natječaj za novog ravnatelja na koji su su se javila tri kandidata: tadašnja ravnateljica, vjeroučitelj Tomislav Krušlin te Željka Topfer, pročelnica u općini Kumrovec.

Školski odbor većinom je glasova za novu ravnateljicu ponovno izabrao Brankicu Zbanatski, no Ministarstvo obrazovanja zbog proceduralnih je pogrešaka poništilo odluku. U drugom krugu većinu glasova je dobila pročelnica Željka Topfer. Topfer je završila pedagogiju i sociologiju, a 17 godina je radila u školi prije nego je prešla u općinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovih dana uslijedio je novi šok: Ministarstvo obrazovanja opet je poništilo odluku školskog odbora i proceduru vratilo na početak. U Kumrovcu su zato uvjereni da im politika i Crkva za ravnatelja žele nametnuti svog čovjeka.

Ministarstvo drugi put poništilo izbor

Naime, u školskom odboru sjede načelnik općine, lokalni novinar, liječnica, direktorica komunalnog poduzeća, jedna mama, učiteljica koja radi u drugoj školi i tri zaposlenika škole. Jedan od tih zaposlenika je Branko Pratengrazer, sindikalni povjerenik i potpredsjednik Općinskog vijeća Kumrovec, koji je o situaciji u Kumrovcu pismeno čak izvijestio i premijerku Jadranku Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratengrazer tvrdi da je neposredno prije odbijenice Ministarstva jedan HDZ-ovac načelniku općine rekao "što će vam ta komunistkinja".

"Sada kad su odbili našeg kandidata ne znamo što ćemo jer mi boljeg nemamo. Apsurdno je da je Ministarstvo kao razlog za poništenje navelo da nismo razmatrali molbu bivše ravnateljice koja je rukom napisala tri rečenice, a da pritom nije dostavila niti jedan od traženih dokumenata. Da je šest glasova dobio vjeroučitelj, a ne pedagoginja, to onima u Zagrebu sigurno ne bi bilo važno", kazao je Pratengrazer za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratengrazer je usput kazao i kako je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić lani tijekom jednog od posjeta Kumrovcu rekao da treba razmisliti o promjeni imena škole. "Nerijetko su se služile mise za iskupljenje naših duša", kaže o odnosu Crkve prema zaposlenicima škole.

HDZ-ovci i župnik agitiraju za vjeroučitelja

Dragutin Ulama, nestranački načelnik općine kojega su izabrali građani, a podržala koalicija SDP-HSS-HNS, problem vidi u tome što Kumrovec privlači sve više štovatelja Tita, što je Crkvi i HDZ-u očito trn u peti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine triput je u Kumrovec došao pomoćni biskup zagrebački Pozaić, a jednom i nadbiskup Bozanić. To su četiri posjeta visokih crkvenih dužnosnika u nekoliko mjeseci, iz čega sam stekao dojam da se ljude u Kumrovcu želi preodgojiti", kazao je Ulama. On kaže i da su kod njega prije šest mjeseci bili predstavnici HDZ-a i župnik te agitirali za to da se za ravnatelja škole izabere vjeroučitelj, premda ni Crkva po tom pitanju, koliko zna, nije složna.

"Župnik iz Tuhlja zagovara vjeroučitelja, dok je župniku u Zagorskim Selima prihvatljivije da se za ravnateljicu ponovno izabere Brankica Zbanatski", rekao je Ulama. I mještani kažu da župnici agitiraju za to da ravnatelj škole bude Crkvi podobna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeroučitelj od stresa završio u hitnoj

"Idem redovito u Crkvu, no ne sviđa mi se da župnik na misi agitira za vjeroučitelja. Mislim da se Crkva ne bi trebala miješati u izbor ravnatelja. Nek’ u školi izaberu koga hoće, glavno da je dobar njima i djeci", kazao je jedan od Kumrovčana koji su spas od vrućina potražili u hladovini blizu Titove rodne kuće.

Vjeroučitelj Krušlin više pak nema volje za kandidiranje. "Želio sam dobro školi, a nakon svega završio sam na hitnoj", rekao je Krušlin. I Željka Topfer kaže da se vjerojatno više neće kandidirati, dok bivša ravnateljica Zbanatski kaže da je "ta tema ne zanima". Dok se ne pronađe najpodobniji kandidat, školu vodi mlada v.d. ravnatelja Romana Turk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo