DIREKT EKSKLUZIVNO /

Hanžek otkrio kako će izgledati novo ruho Banovine: 'Izgradit ćemo oko 500 kuća godišnje, a radovi počinju sredinom siječnja'

Riječ je o tradicionalnom tipu kuće, prizemnici s visokim potkrovljem i krovom na dvije vode, koji je i najčešći u ovom dijelu Hrvatske

7.12.2021.
23:10
VOYO logo

Konačno na pragu zime, ozbiljan pomak u trajnom zbrinjavanju ljudi koji su stradali u potresu na Baniji i Zagrebu.

Ministarstvo graditeljstva završilo je pozivni natječaj i odabralo dva tipa zamjenskih kuća koje će moći birati građani čiji su objekti stradali u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tradicionalnom tipu kuće, prizemnici s visokim potkrovljem i krovom na dvije vode, koji je i najčešći u ovom dijelu Hrvatske te urbanom tipu kuće širokojn prizemnici, ali s nižim potkrovljem na četiri vode, tj. krovom koji pada na četiri strane.

Image
Foto: RTL

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva građani će moći birati između čak šest tipova gradnje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Klasična zidana gradnja

2. Suha drvena gradnja

3. Montažna-metalna konstrukcija

4. Suha zidana gradnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Modularna betonska gradnja

6. Drvena montažna gradnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTPIS RAČUNA /

Pola godine, 60 milijuna kuna: HEP objavio nevjerojatnu cifru tražbina otpisanih nakon potresa

Image
OTPIS RAČUNA /

Pola godine, 60 milijuna kuna: HEP objavio nevjerojatnu cifru tražbina otpisanih nakon potresa

Sve je to lijepo i super, ali kad će te kuće biti sagrađene, kad će se početi graditi i kojom brzinom to su nepoznanice za koje nam trebaju nova obećanja koja je za RTL Direkt komentirao Gordan Hanžek, državnog tajnika i šefa Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Hanžek je pojasnio kako se radi o izbor dva tipa kuća i tri tlocrtne veličine. Isto tako pojasnio je zašto se daje na izbor šest tipova gradnje. "Zato da otvorimo tržište svima koji danas rade u građevini. Danas su tehnologije otišle naprijed, nisu više kao prije 30 godina kada je bila obnova nakon Domovinskog rata.Tada su bili isti standardi što se tiče svakog stanovnika. Bilo je isto uređenje interijera, eksterijera i stolarije, podova. Pratimo tehnologije i nudimo širok spektar za izvoditelje radova u Hrvatskoj".

Naglašava da su imali i na umu, tijekom donošenja novog plana obnove, činjenicu da je danas građevinskih djelatnika izuzetno malo. Što se tiče informacija o tome tko će izvoditi planirane radove Hanžek je odgovorio: "sutra je velika prezentacija projekta i press konferencija na kojoj ćemo prezentirati sve tipove kuća i konstrukcija. Ide prvi javni natječaj po novom Zakonu o obnovi koji je izmijenjen". Dodao je kako će natječaj trajati pet tjedana. Zatim će biti potpisan ugovor s izvođačem radova.

Kazao je kako već sada kreću u razgovore s osobama čije su kuće stradale u potresima. Interes izvođača radova postoji, tvrdi Hanžek, budući da je već proveden iskaz interesa da se tržište pripremi za nadolazeće obnove.  "Upoznali smo tržište s ta dva modela kuća i dostavili smo im osnovne dokumente kako bi mogli i tehnološki pripremiti", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena je, okvirno, po kvadratu 1000 eura plus PDV. U to je uključena potpuna izgradnja i sve što je potrebno kako bi jedna takva kuća bila useljiva. U kući, isto tako, mora biti i grijaće tijelo. Veličine kuće se kreću od 55 metara kvadratnih do 85 metara kvadratnih. Parametri gradnje su definirani Zakonom o obnovi koji je na snazi od zagrebačkog potresa.

Mogu li vlasnici kuća na primjer zatražiti veću kuću i onda samostalno financirati nekoliko dodatnih metara kvadratnih, Hanžek je odgovorio da je to pravo da svaki građanin prvo može odabrati jedan od ponuđenih modela kuće ili ući u samoobnovu. "Ako stradalnik želi sam izgraditi kuću on može ući u samoobnovu prema kvadraturi financijsku isplatu prema rješenju Ministarstva. Kreće sam u projekt, ali tada gradi sukladno Zakonom o gradnji i sam vodi proces. Sufinancira mu se i projekt i izvođenje radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče interesa građana, Hanžek kaže, kako je nadležni ured za područja pogođena potresima do sada primio 1035 zahtjeva za izgradnju zamjenskih kuća.

"Nekonstrukcijska obnova je već zahvatila tisućitu kuću, 500 samoobnova. Ovdje se radi o više stotina kuća godišnje", potvrdio je Hanžek i istaknu da će se izgraditi oko 500 kuća godišnje.

"Potpise ugovora s izvođačima očekujemo sredinom siječnja, zato vrijeme ćemo sa stradalnicima iskomunicirati sve što se tiče gradnje. Sama izgradnja može početi sredinom siječnja. Do proljeća možemo imati već neke rezultate", kazao je Hanžek.

Dodatno, Hanžek je pojasnio da se i građani koji su se do sada već javili za konstrukcijsku obnovu kuće, mogu javiti da ipak žele novu zamjensku kuću. Moći će birati između dva modela: obnove vlastite kuće ili zamjenske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 8000 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu završeno je 2000 i tisuću kroz program Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te 500 u samoobnovi. Danas ih je više od 400 u izvedbi, postoje projekti u izvedbi za 3500 kuća.

 "Preuzeo sam ovaj posao 1. ožujka i pripremali smo ovaj projekt i u svakom slučaju ove kuće bi se mogle primijeniti i na Markuševcu. Ovdje stvara odnosa između dva tijela. Ovdje je otvoren jedan projekt jedna priča s naše strane", zaključio je Hanžek i dodao kako nema problem s tim da se i u Zagrebu iskoriste ovi modli kuća za obnovu potresno pogođenih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo