HAKOM korisnicima Bneta: / Ne možemo vam mi tu ništa!

21.9.2012.
16:10
VOYO logo

HAKOM se smatra nenadležnim za odlučivanje u sporu između Bneta, HRT-a i ogorčenih korisnika koji za javnu televiziju, uz pretplatu, moraju dati dodatni novac da bi gledali HRT3, priopćili su u petak. Podsjetimo, Bnet ga nije uvrstio u osnovni paket, već u prošireni zato što im je Hrvatska radiotelevizija naplatila distribuciju, po svemu sudeći, programa koji sadržajno konačno ispunjava zahtjeve onoga što nazivamo "javni interes".

"Određivanje kabelskih operatora koji imaju obvezu prenositi određene zemaljske programe, odnosno utvrđivanje potrebe obveznog prijenosa jednog ili više televizijskih programa u Republici Hrvatskoj u kabelskim i IPTV sustavima, nemoguće je provesti bez prethodne odluke o obveznom prijenosu tih programa koja je u nadležnosti Agencije za elektroničke medije", navodi HAKOM u svom priopćenju, pozivajući se na Zakon o elektroničkim komunikacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezni prijenos, nastavljaju, "operatorima se može odrediti samo za one javne komunikacijske mreže koje upotrebljava značajan broj krajnjih korisnika kao osnovni način prijema radijskih i televizijskih programa, odnosno samo u slučaju kada za to postoji javni interes".

Što se, pak, tiče HRT-ove naknade određene Bnetu, navode da se kod utvrđivanja iznosa trebaju poštivati načela razmjernosti, transparentnosti i nediskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo