Tajne najbržih / Haile Gebrselassie: Kako do olimpijske medalje

Image
Foto: Adidas

Jedan od najuspješnijih trkača današnjice objašnjava kako su tenisice kroz povijest utjecale na osvajanje olimpijskih medalja.

7.6.2013.
7:52
Adidas
VOYO logo

Adi Dassler je još 1920. ručno izradio svoju prvu tenisicu za trčanje, u praonici kuće svojih roditelja. Samo osam godina poslije, na Olimpijskim igrama u Amsterdamu Lina Radke je u njegovim tenisicama svjetskim rekordom osvojila prvo žensko zlato na 800 metara.

Image
Foto: Adidas

1996. u Atlanti obilježavalo se 100 godina modernih Olimpijskih igara, a  zlato na 10.000 metara je, nakon epske borbe na stazi, odnio Etiopljanin Haile Gebrselassie, samo sekundu ispred Kenijca Paula Tergata. Haile je pobijedio u istoj disciplini i 2000. godine na OI u Sydneyu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Adidas

U videu Haile Gebrsellassie prepričava zlatne trenutke olimpijskog trčanja uz tenisice koje su obilježile povijest.

Neki od olimpijskih trkačkih trenutaka za pamćenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1936. u Berlinu, dok su se politika i sport sudarali, Adi Dassler je ostao usredotočen na izradu najboljih tenisica za trčanje. Jedne s posebno pozicioniranim šiljcima napravio je i za mladog tamnoputog američkog trkača Jamesa Clevelanda "Jesse" Owensa, koji je postao najuspješniji sportaš Igara, osvojivši 4 zlata pred očima Adolfa Hitlera.

Image
Foto: Adidas

1948. u Londonu održane su prve OI nakon Drugog svjetskog rata, u znaku ponovnog ujedinjenja kroz natjecanja i olimpijski duh. "Češka lokomotiva" Emil Zátopek osvojio je zlato na 10.000 metara i srebro na 5.000 metara u Dasslerovim "perolakim" tenisicama shoes. Iste godine Adidas je postao brend s tri crte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Adidas

Nakon bojkotiranja Igara 1980. godine, u Los Angelesu 1984., američki sportaši su dominirali, a Edwin Moses obranio je zlato iz Montreala i nastavio svoj nevjerojatan pobjednički niz od 105 pobjeda za redom, čime je postao najbolji trkač na 400 metara s preponama svih vremena. Mosesova medalja bila je samo jedna od 259 osvojenih u tenisicama s tri crte.

Image
Foto: Adidas
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo