Pozitivne promjene / Guverner HNB-a zadovoljan rejtingom: 'To je bilo očekivano i potpuno zasluženo'

'Hrvatska ima višak na tekućem i kapitalnom računu', poručio je guverner Vujčić

23.3.2019.
16:20
VOYO logo

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je u subotu kako je povratak Hrvatske na investicijski rejting od strane rejting agencije Standard & Poor's bio očekivan i u potpunosti zaslužen, ali da prioritet trebaju ostati daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama.

"Hrvatska ima višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance, kao i primarni fiskalni suficit već četiri godine. I vanjski i javni dug snažno se smanjuju te smo izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Rast je niži nego u usporedivim zemljama srednje i istočne Europe, no struktura rasta je na zdravim temeljima. Povratak na investicijski rejting stoga je bio očekivan i, smatram, u potpunosti zaslužen. No, daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama trebaju ostati prioritet", istaknuo je guverner Vujčić u komentaru na izvješće agencije Standard & Poor's (S&P). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rejting je podignut iz 'BB+/B', kategorije koja dužničke papire kvalificira kao špekulativno ulaganje, u 'BBB-/A+', investicijsku kategoriju. Prognoza za rejting je stabilna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo