je li ovo zbilja potrebno? / Guše se u smradu, a sada Riječani imaju novi problem: Marišćina diže cijene otkupa miješanog otpada za 151 posto!

Uz to, cijena prihvata krupnog otpada raste za čak 758 posto!

23.9.2020.
9:00
VOYO logo

Svakoga tjedna ovdje se iskrca 1600 tona smeća. S Marišćine, koja je široj javnosti poznata po smradu koji godinama muči stanovnike općine Viškovo stiže novi problem.

„Porast cijene je neophodan jer u odnosu na projektne postavke situacija na tržištu je znatno drugačija, 47 lipa po kilogramu se dovozilo do sada dovozilo na Centar za gospodarenje Marišćinu, a kuna i 18 je nova predložena cijena“, kaže Miodrag Šarac, predsjednik Uprave Ekoplusa.

To je porast od 151%! Uz to, cijena prihvata krupnog otpada raste za čak 758 posto! U Ekoplusu kažu kako će to naplatiti komunalcima, koji odlučuju hoće li poskupljenje prebaciti na građane.

„Pa na novčanike građana definitivno, kao i sve u ovoj državi“, kaže Teodor Mijanović iz Rijeke.

„Odvajam otpad već duže vremena, smatram da nije korektno toliko dizati cijene“, ističe Davorka Žarkovac iz Viškova.

Trinaest komunalnih društava iz županije koja na Marišćinu voze otpad, a od kojih je najveća riječka Čistoća, čelnom čovjeku Ekoplusa poslali su pismo u kojemu stoji da neće potpisati ugovor za nastavak suradnje. Traže preispitivanje odluke jer, kažu, nisu dobili kalkulaciju koja bi opravdala to drastično poskupljenje.

„Ako direktor bude inzistirao da 1.listopada ide poskupljenje cijena unatoč svemu ovome što sam prije govorio, osobno ću kao član skupštine tražiti njegovo razrješenje sa funkcije direktora“, kaže Vojko Obersnel (SDP), riječki gradonačelnik.

Pitanje je tko će popustiti.

„Ekoplus koji vodi Centar za gospodarenje Marišćina, 1.listopada uvodi veću cijenu. Odobrenje na naš cjenik je dalo ministarstvo“, kaže Šarac.

Tko će ostati ili otići, sniziti cijenu ili platiti drastičan porast znat će se početkom listopada. Samo da građani s dolaskom jeseni ne ostanu kratkih rukava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo