GUARDIAN SECIRAO KOLINDIN SHOW U MOSKVI: / 'Tko je zapravo pravi pobjednik SP-a u Rusiji? Hrvatska predsjednica'

Image
Foto: AFP

Kolinda Grabar-Kitarović pratila je sve osim jedne utakmice o vlastitom trošku te je nosila majicu reprenzetacije, prenose svjetski mediji

17.7.2018.
7:58
AFP
VOYO logo

Nosila je majicu reprezentacije i navijala dok se Hrvatska borila protiv Francuske u napetom finalu Svjetskog prvenstva ove nedjelje. Kasnije, potpuno mokra od kiše, Kolinda Grabar-Kitarovića je nasmijana, unatoč porazu, zagrlila svakog igrača iz oba tima dok su dobivali medalje, piše Guardian.

Image
PREDSJEDNICA PERFORMANSOM ŽIVOTA OSVOJILA SVIJET: /

'Pronađite nekoga tko će vas grliti kao što Kolinda grli Modrića'

Image
PREDSJEDNICA PERFORMANSOM ŽIVOTA OSVOJILA SVIJET: /

'Pronađite nekoga tko će vas grliti kao što Kolinda grli Modrića'

Zanimljivija od igrača

Na kraju dana, upravo je hrvatska predsjednica bila ta koja je postala glavna hrvatska zvijezda prvenstva. Mediatoolkit, analitička tvrtka iz Zagreba, otkrila je kako je u izvještajima o finalu 25 posto više fokusa na nju nego na bilo kojeg igrača utakmice, uključujući i dobitnika Zlatne lopte Luku Modrića, kao i Ivana Perišića ili Marija Mandžukića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko 80 posto tekstova bili su pozitivni, kaže Mediatoolkit, a govorili su o ženi koja je putovala u Rusiju o svom trošku u ekonomskoj klasi i često gledala utakmice s ne VIP-ovskih tribina te koja je propustila samo polufinalnu utakmicu, i to samo zato jer je u to vrijeme održan NATO summit.

"Njena bi se prisutnost na Svjetskom prvenstvu definitivno mogla opisati kao produženi predizborni video", kaže Boris Dežulović, novinar i politički komentator. "Iskoristila je ovo kako bi ojačala svoju PR strategiju narodne predsjednice. U Hrvatskoj to radi već neko vrijeme. Umjesto da bude ograničen na hrvatsku publiku, ovaj predizborni video sada su vidjele milijarde ljudi širom svijeta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje Hrvatske u svijetu

Grabar-Kitarović izabrana je za predsjednicu 2015. godine, predstavljena kao novo, 'uglancano' lice konzervativne Hrvatske demokratske zajednice. Stranka se tijekom godina suočila sa serijom optužbi za korupciju, od kojih se najviše ističe bivši premijer Ivo Sanader, oko kojeg se vodi pet kaznenih postupaka.

Image
Foto: afp
Image
Foto: afp

Grabar-Kitarović postala je predstavnica konzervativne i domoljubne desnice, te se pridružila i dugotrajnim prosvjedima hrvatskih ratnih veterana u vrijeme predizborne kampanje. No zahvaljujući obrazovanju u inozemstvu, sjajnim vladanjem engleskog jeika i prijašnjem visokom položaju u NATO-u, Grabar-Kitarović znatno se razikuje od bivših generala i i grubih lokalnih moćnika s kojima se HDZ obično povezuje, analizira Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mudra predsjednica

Njeno ponašanje na Svjetskom prvenstvu možda je najbolji pokazatelj uloge koji ima u HDZ-u i hrvatskoj političkoj sferi, gdje je predsjednik poglavar države i glavni predstavnik države, kako doma tako i u inozemstvu. Dok premijer Andrej Plenković ima zadatak pregovarati s vođama ruske Sberbanke, najvećeg pojedinačnog kreditora problematičnog najvećeg hrvatskog konglomerata, Grabar-Kitarović u Moskvi razmjenjuje sportske majice s Vladimirom Putinom, dodaje ugledni medij.

Plenkovićeva vlada posjeduje izvršne i operativne ovlasti. Grabar-Kitarović fokusirana je na promoviranje vrijednosti bliskih velikom dijelu hrvatskog izbornog tijela - ljubavi prema domovini i crkvi, kako bi dobila još jedan mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo