'NE SMIJEMO UPASTI U ZAMKU' / Poznati ekonomski stručnjak upozorava: 'Ova inflacija će ponajviše naštetiti onima koji su nešto zaradili!'

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

'Trebamo prihvatiti da će ova inflacija ponajviše naštetiti onima koji su nešto zaradili, dakle, imaju neke ušteđevine', poručio je Andrej Grubišić

18.1.2022.
13:23
Sanjin Strukic/Pixsell
VOYO logo

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić u emisiji HTV-a "Studio 4" govorio je o inflaciji i kazao da nije nerazumno očekivati da će u narednih godinu do dvije inflatorni pritisci biti puno veći nego što su bili u zadnjih nekoliko godina.

Govoreći o rastu cijena, Grubišić je kazao da se, bez obzira na svu dobru volju politike, "ne može prevenirati što se događa na tržištu", dodajući da bi se država trebala odreći "svog dijela kolača", poput PDV-a i trošarina, posebice ako se govori o gorivu. "Na taj način država može amortizirati i udar na druge cijene", rekao je Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvo smanjenje porezne presije imat će kratkotrajni pozitivan učinak. Na srednji rok, a posebno na dugi rok, fiskalna politika po meni tu ne može puno učiniti", rekao je. Dodao je da se sve više ispostavlja da su točne premise da "helikopterski novac" ne može biti neutralan za ekonomiju.

Image
KAKO UBLAŽITI NADOLAZEĆI UDAR? /

Vlada razmatra značajniji porezni rez: Hoće li spustiti PDV na plin na pet posto?

Image
KAKO UBLAŽITI NADOLAZEĆI UDAR? /

Vlada razmatra značajniji porezni rez: Hoće li spustiti PDV na plin na pet posto?

'Ne smijemo upasti u zamku'

Ekonomski analitičar je istaknuo da ne smijemo upasti u zamku u koju su neki upali kada je došlo do državne intervencije za vrijeme lockdowna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlade su blokirale poslovnu aktivnost i onda su rekle da će plaćati nekakve naknade. Kako su ih plaćale? Nisu ih plaćale kroz reduciranje i odricanje od poreza, nego kroz tiskanje novca. Drugim riječima, vlada se uvjetno rečeno nije odrekla ničega, nego je uključila tiskarski stroj, ubacila jako puno novca u sustav, i tko to zapravo plaća? Plaćaju građani. Kako? Kroz inflaciju. Upravo je to ono što se sada događa, samo se nije znalo na taj način", kazao je, dodajući kako ne smatra da je netko imao zle namjere, ali da moramo biti svjesni da postoje određene ekonomske zakonitosti koje uvijek funkcioniraju.

"Trebamo prihvatiti da će ova inflacija ponajviše naštetiti onima koji su nešto zaradili, dakle, imaju neke ušteđevine", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svaka akcija ima reakciju'

Govoreći o limitiranju cijena bilo čega, Grubišić je kazao da ono donosi nekoliko reperkusija, navodeći pritom mogućnost nedostatka tih proizvoda na tržištu jer ih proizvođač ili distributer ne želi isporučivati po cijenama koje ga guraju u gubitak ili uz zaradu koja nije adekvatna.

"U ekonomiji, kao i u fizici, svaka akcija ima neku reakciju koja je vidljiva ili nije vidljiva", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je najbolja zaštita radnih mjesta i najbolji poticaj za rast životnog standarda "dobro funkcionirajuće gospodarstvo koje vuče privatni sektor, gdje se stvari spontano počnu slagati na svoje mjesto".

Na koncu, upitan trebaju li građani Hrvatske strahovati od inflatornog udara, Grubišić je kazao da nije nerazumno očekivati da će u narednih godinu do dvije inflatorni pritisci biti puno veći, nego, primjerice, u zadnjih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek sam optimist u smislu da ne očekujem hiperinflaciju. Ali isto tako očekivao bih da monetarne politike počnu kontrahirati novčanu masu, jer ako to ne naprave, onda će sigurno inflatorni pritisci ostati još neko produljeno razdoblje", zaključio je Grubišić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo