gost RTL Direkta / Grmoja o propaloj prodaji F-16: 'Krstičević se time hvalio, a sada nećemo dobiti što je dogovoreno'

Politički tajnik MOST-a komentirao je vijest portala Axios prema kojoj je dogovor o prodaji izraelskih F-16 Baraka aviona Hrvatskoj propao

27.12.2018.
22:38
VOYO logo

Danas su u Zagreb stigli predstavnici inicijative "Mame i tate" iz Metkovića koji su od ministra Milana Kujundžića zatražili da osigura bolju zdravstvenu skrb za 17 tisuća stanovnika. 

Kažu da je problem što - dok je Hitna na intervenciji - pacijente čekaju zatvorena vrata. Tražili su i da se izmijeni Pravilnik koji će u svim ordinacijama omogućiti analizator, o čemu smo u Direktu već izvještavali

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojeći pravilnik naime ne dozvoljava korištenje aparata koji sepsu može otkriti za svega par sekundi, a stoji 10 000 kuna. Politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja za RTL Direkt je komentirao situaciju u Metkoviću.

"Mislim da su mame sve rekle. Žene koje su potegnule u Zagreb da upoznaju ministra i rade njegov posao govori da zdravstvena srkb ne funkcionira. Na to upozoravamo godinama. Ista vlast u županiji je od 2005. Župan je odgovoran za stanje u metkovskom Domu zdravlja, a i županijski pročelnik za zdravstvo. Kada hitna izađe na teren, zaključavaju se vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dali smo amandmane za dodatne timove liječničke pomoći, no župan je to odbio. Stanje je loše. Ministar je za stanje u metkovskom domu zdravlja otpužio županiju, rekao da je ona odgovorna zašto kasni projekt dnevne bolnice koja je bila obećana u lokalnoj izbornoj kampanji. Nadam se da će se u ovom tragičnom događaju koji se dogodio nešto promijeniti u zdravstvenom sustavu Metkovića", kazao je Grmoja. 

Tvrdi kako nije vrijeme da se upire prstom u ikoga jer je jasno tko je odgovoran za metkovski Dom zdravlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako nemaju svoja rješenja, neka podrže naša'

Grmoja je danas predstavio MOST-ov prijedlog zakona o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti koji je okarakteriziran revolucionarnim, a politički tajnik MOST-a objašnjava o čemu se radi.  

"Radi se o tome da idemo u prevenciju nezaraznih kroničnih bolesti, tu smo nažalost u vrhu u Europi. Ide se na ograničavanje duhanskih i alkoholnih proizvoda ali i razvija se i kompletan sustav prevencije koji je jako bitan da bi se smanjila smrtnost od tih bolesti. U narednim danima će naš stručni tim i savjet za zdravstvo predstaviti te zakone. Ponovno radimo posao ministra Kujundžića. Umjesto da on upućuje zakonske prijedloge u proceduru, MOST izlazi s novima zakonima i daje rješenja. Ako nemaju svoja rješenja neka podrže ono što upućujemo u proceduru", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatra li daje Kujundžić najgori ministar u Plenkovićevoj Vladi, Grmoja je kazao kako je konkurencija po tom pitanju žestoka. "Definitivno je jedan od najgorih ministara. Sada se nešto pokrenulo, nakon tog opoziva daje zakonske prijedloge. Čitav niz inicijativa je njega dočekao u ministarstvu. Rekao mi je bivši zamjenik ministra zdravstva Ivan Bekavac da je i pravilnik kojeg smo spominjali bio spreman za upućivanje u proceduru. Zašto se čekao tragičan slučaj da se to uputi u proceduru treba pitati ministra", kazao je.

O propaloj prodaji aviona: 'Ministar je odgovoran, a onda i premijer'

Grmoja je komentirao i smjenu Mate Radeljića te njegove navode o prijetnjama SOA-e. "Ako SOA ne demantira što je rekao Radeljić, što god tko mislio o njemu, onda imamo problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako mu je netko iz SOA-e rekao da će imati problem, a čak mu se i prijetilo fizičkom likivdacijom, a da predsjednica i premijer govore da je taj slučaj zaključen - to je nevjerojatno. To treba do kraja istražiti. Možemo doći u situaciju da zbog iznošenja mišljenja ili drugačijeg političkog stava naspram političkih elita možemo biti fizički ugroženi", smatra Grmoja. 

Politički tajnik MOST-a osvrnuo se i na vijest portala Axios prema kojoj je dogovor o prodaji izraelskih F-16 Baraka aviona Hrvatskoj propao. "Ministar je odgovoran, a onda i premijer. Oni su dogovorili taj posao, sada vidimo da to što je dogovoreno neće biti ispoštovano. Ne može se to predstaviti kao najbolji potez ove Vlade. Krstičević se time hvalio, a sada nećemo dobiti što je dogovoreno. Kao zastupnici i građani iznistramo da se ispoštuje ono što je dogovoreno", kazao je Grmoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada se bavi samim sobom, a mi problemima građana'

Gromja je za RTL Direkt komentirao i godinu rada Vlade te reforme koje su u većem dijelu izostale. "Nekih pomaka ima, ali ti pomaci nisu dovoiljni. Nas svi prestižu. Sve zemlje u okruženju imaju bolji BDP, ozbiljnije provode reforme. Ova Vlada nije napravila puno,  trudimo se potaknuti ih na to. Ostavili smo u Ministarstvu uprave akcijski plan za reformu javne uprave, osigurali 880 milijuna kuna i to ne provode.

Uputili smo reformu pravosuđa u proceduru, to ne dolazi na raspravu, sada zakone iz polja zdravstva. Bave se sami sobom. Dio oporbe se bavi samim sobom i anketama, mi se bavimo konkretnim problemama građana i sigurni smo da je to pravi put", kazao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je MOST najviše zazivao reforme, Grmoja smatra da nisu doprinijeli tome da se ta riječ izliže. "Da nismo željeli provoditi refomre nego samo dizati ruke još uvijek bi bili u Vladi. Zato što smo željeli promijene ili reforme zato smo i dva puta izašli iz Vlade. Prvi put kada je bila afera Konzultantica i nkada nismo pristali na preslagivanja, a sada se svi pordaju. drugi put u sluačju Agrokora gdje smo znali da ako glasujemo protiv ministra Marića na Vladi da za nas nema mjesta", kazao je Grmoja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo